Hit

2023.04.25. 19:25

Rendhagyó hittanórát tartott Azbej Tristan államtitkár Baján – galériával

A Szent László Általános Művelődési Központ fiataljai Azbej Tristannal találkozhattak egy hittanóra keretében. Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár kiemelt szeretettel köszöntötte a diákokat. A rendezvényen részt vett Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője és Preininger Rozália önkormányzati képviselő, egyházi tanácsnok is.

Márton Anna

Azbej Tristan

Fotó: Márton Anna

Azbej Tristan a rendhagyó hittanórán elmondta, hogy ősei már 400 éve a Kárpát-medencében élnek, a magyarországi örmény nemzetiséghez tartoznak, de ő már nem beszéli az örmény nyelvet. A szüleitől, nagyszüleitől tanulta, hogy milyen keresztényként élni, ha az embert üldözik. A családi öröksége készítette fel arra, hogy vezesse a Hungary Helps Programot, amely egy karitatív, segítségnyújtási program. Legfontosabb feladata az, hogy Magyarország a magyar emberek részéről segítséget nyújtson azoknak az embereknek, akiket a világon azért üldöznek, mert Jézus Krisztusban hisznek.

A keresztény üldözéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy mindennap 15 embert ölnek meg a világban, mert Jézus Krisztus követője. Kiemelte, hogy tavaly kétezer templomot támadtak meg, gyújtottak fel, romboltak le.

Ugyanakkor Azbej Tristan hangsúlyozta, hogy feladata és lehetősége, hogy személyesen találkozzon ezekkel az emberekkel.

– A személyes találkozások során nagyon sokat kaptam tőlük. Az én hitem is erősödött azáltal, hogy hallottam, hogy ők milyen erővel tartanak ki Jézus Krisztus mellett, annak ellenére, hogy náluk a vasárnapi szentmise látogatása bizony életveszélyt is jelenthet – fogalmazott Azbej Tristan. Ezt követően személyes közelségbe hozta a fiataloknak a keresztény üldözött testvérek megrázó történeteit, akikkel találkozott vagy akiknek a helyzete eljutott hozzá.

Humanitárius és újjáépítési projektekről számolt be, melyek Afrikában, Kongóban és Nigériában valósultak meg. Beszámolt a kongói magyar hősről, Richárd Testvér szemorvos misszionáriusról, valamint a jelenlévők az ösztöndíjprogramot is megismerhették, melynek révén jelenleg Magyarországon tanul 215 fő keresztény fiatal.

A Hungary Helps Program 2016-ban indult el, a világon az első olyan keresztény program, amely kifejezetten a keresztény üldözöttek megsegítését célozza meg.

– Mintegy 360 millió emberhez kellene eljutnunk, ennyi üldözött keresztény van a világban. 

Ez lehetetlen feladat, olyan sok gonoszság és pusztítás van a világban, hogy az egész küldetés lehetetlennek tűnik. Mégis mi szeretnénk megvédeni az üldözött keresztények életét, az életük helyszíneit, és mivel nyomorba taszították őket, a megélhetésüket. Ezt csináljuk szerte a világon hat éve adományokkal, oktatási programokkal és más segítségnyújtással –hangsúlyozta Azbej Tristan. Hozzátette, hogy több mint kétszáz adománnyal eljutottak 54 ország szenvedő közösségéhez, több mint egymillió emberen tudtak segíteni a magyar emberek adományaiból.

Beszámolt Telskuf iraki falu elpusztításáról, ahol a terroristák egy éjszaka alatt elfoglalták a települést és lerombolták. Aki tehette, elmenekült, majd néhány év múlva, amikor a helyi lakosok visszamehettek a falujukba, mert megdöntötték a terroristák hatalmát, az ottani katolikus érsek a Hungary Helpstől kért segítséget. De nem repülőjegyeket kértek, hanem azt, hogy a romokból újra felépíthessék a falut. Támogatást kaptak a lakóépületek újraépítésére, majdnem az egész megmaradt lakosság újra belakta a falut. Megmentették a lerombolt keresztény falut. Templomot és iskolát is építettek. A helyiek annyira hálásak Magyarországnak a segítségért, hogy átnevezték a településüket egy toldalékkal Magyarország leányának.

Azbej Tristan felhívta a figyelmet arra, hogy a keresztényüldözések legsúlyosabb helyszíne jelenleg Nigéria, ahol népirtás folyik a keresztények ellen. Itt tapasztalta az üldöztetés leggonoszabb formáját. A terroristák a gyerekeket és a fiatalokat vették célba. Iskolákra csapnak le, és elrabolják a gyerekeket, akiket később borzasztó módon kihasználnak. A keresztény iskolákban, ahol lehetőség van, biztonsági őr vigyázza a gyerekek épségét. A Hungary Helps iskolák építését is segíti Nigériában. Végül az államtitkár elmondta, hogy az üldözött keresztények legnagyobb fájdalma nem a csapás, ami érte őket, hanem az, hogy a világ nem vesz róluk tudomást.

A diákok rendkívül figyelmesek és érdeklődőek voltak, a hittanórán túl is kérdéseket tettek fel az államtitkárnak, aki készségesen válaszolt.

A Hungary Helps Programon keresztül idén 25 országban, 1,4 milliárd forint értékben támogat Magyarország olyan programokat, amelyek segítik a közösségek helyben maradását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában