Szent László Lions Club

2023.04.02. 09:45

A japán nagykövet ültetett fákat Kecskeméten– galériával

Szombaton Kecskemétre látogatott Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete. A Kecskeméti Szent László Lions Club két jószolgálati eseményét is megtisztelte jelenlétével. Először fát ültettek, majd a látássérülteknek tartott karate bemutatón vett részt.

Sebestyén Hajnalka

Két fát is elültettek

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Kecskeméti Szent László Lions Club újabb két fával bővítette az általuk létrehozott Érzékelések kertjét és a szomszédságában lévő Aomori parkot, a II. Rákóczi Iskola mellett. Az előbbit – a vandálok által kitört gyümölcsfa helyére – egy madárberkenye csemetével, míg az utóbbi egy japáncseresznyefával gazdagította. A jótékony megmozdulásra elfogadta a meghívást és aktívan ki is vette részét a munkából Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete, aki a Hunyadivárosban megrendezett II. Yamato Budo Gáláról, a japán tradíciók és harcművészetek napjáról látogatott a helyszínre. A városba is a rendezvény fő szervezője, Prikkel Antal meghívására érkezett.

A faültetés előtt Harsányi Zsuzsanna, a Kecskeméti Szent László Lions Club elnöke mesélt az Érzékelések Kertjének létrejöttéről. Mint ismert a nemzetközi Lions mozgalom szívügyének tekinti a látássérültek támogatását. Ez a kert pedig elsősorban nekik nyújt élményt, illatok, ízek, hangok, tapintások segítségével. 

Az Érzékelések Kertjét 2020 őszén kezdte el építtetni a klub és 2021 nyarán adta át a város lakosságának. Az országban is egyedülálló a különleges érzékenyítő liget, mely a korlátozott életmódot folytató – vak, gyengén látó, halló, értelmi sérüléssel élő – gyermekek és felnőttek részére szánt pihenő, tapasztalati kert, valamint a környező gyermek intézmények és lakótelepi környezetben élő családok részére kialakított érzékenyítő liget, melyet a helyi ökológiai, adottságok figyelembevételével alakítottak ki. 

A kertben nagyon sok madár lakik, éppen ezért döntöttek a madárberkenye mellett, melyet nagyon kedvelnek a kis tollasok.

A faültetéseken részt vett több látássérült is, családtagjaik körében. A Kecskeméti Szent László Lions Club és a Magyar Vakok és Gyengén Látók Bács-Kiskun Vármegyei Egyesülete évtizedek óta szorosan együttműködik. Otaka Masato nagykövet a faültetés után maga is kipróbálta a hangokat adó acélszobrokat. 

A szomszédos Aomori Parkot, melyben immár 50 japán cseresznyefa virágzik ki a napokban, a Kecskemét-Aomori Baráti kör részéről Király József mutatta be a japán vendégeknek. A parkba egy újabb japán cseresznyefát ültettek el. 

A japáncseresznyefákkal beültetett parkot még 2012 áprilisában álmodta meg a Szent László Lions Club tagsága, alkalmat adva arra, hogy részvétüket és egyben partnerségüket is kifejezzék az egy évvel azelőtt történt japán földrengés és cunami áldozatai és hozzátartozói számára. A Sakura ünnep idején a japán nép iránti tisztelete jeléül a klub 35 cseresznyefát ültetett. A park 2015-ben vette fel az Aomori Park elnevezést. Mára a fák száma elérte az ötvenet. A kecskeméti japán barátok bíznak benne, hogy az így elültetett fák virágszirmai sok kecskemétinek hoznak majd szerencsét és boldogságot!

A faültetést követően Otaka Masato nagykövet a közelben lévő Hakkoda Dojo sétált át, ahol az Athlészisz Alapítvány által működtetett  Athlészisz Sportegyesület a kecskeméti és Bács-Kiskun megyei látássérülteket várta egy karate bemutatóra. A rendezvényt Sági Kristóf – látássérült országos karate bajnok – tartotta meg, edzője Rendás Péter az Athlészisz Alapítványtól. A bemutató célja az volt, érdeklődőknek és leendő sportolóknak kedvet adjanak ehhez a különleges sportághoz, az elképzelések szerint egy kecskeméti vagy Bács-Kiskun Vármegyei szakosztály indítása is megvalósítható lenne látássérültek részére.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában