Önkormányzati ülés

2023.03.02. 18:59

Nagy beruházásokat terveznek Császártöltésen

Adósság nélkül gazdálkodik a jövőben is a császártöltési önkormányzat. Egyebek mellett ez is elhangzott a közelmúltban tartott önkormányzati ülésen, ahol látványos beruházási terveket fogadott el a falu elöljárósága.

Barta Zsolt

A színpadon a császártöltési Fuchs Kórus a Sváb Ételek Fesztiválján

Fotó: Barta Zsolt / archív-felvétel

A költségvetés összege 726 millió forint. Az idei évben a közmunkások felszerelésére 586 ezer forintért vásárolnak fűkaszákat. A Mesterségek Udvarában épül egy olyan faház, amelyben egy régi borbélyüzletet mutatnak be.

Takácsné Stalter Judit polgármester azt is megemlítette az ülésen, hogy pénzt szereznek majd a kilátó felújítására is, mivel a turistáknak ez a látványosság nagyon hiányzik. A Magyar Falu Program keretében 5,9 millióért urnafalat alakítanak majd ki. A teleház melletti telket megvásárolja a falu vezetése, a régi temetőnél pedig közvilágítást terveznek. A Magyar Falu Program keretében a Tavasz utcában megoldják a csapadékvíz elvezetését, amelyre 25 milliót fordítanak.

Folytatódik a járdafelújítás a Petőfi és a Kossuth Lajos utcákban. A Sváb Értéktár bővítésére 2,8 millió forintot nyert a település. Az épület egy szobájában a Császártöltési Felvidéki Egyesület mutatja be a szlovákiai kitelepítés történetét. Az augusztusi Falualapítók Napjára elkészül a présház, amely a helyi szőlő- és borkultúra történetéből ad áttekintést.

A TOP Élhető Települések pályázata projektből 253,5 millió forintot nyert a falu. Ahogy a polgármester mondta, hasonló nagyságú összeget a városok kaptak, a kisebb falvak nem. Ebből a pénzből épül a falun belül kerékpárút és egy nagy játszóteret szeretnének kialakítani egy futópályával együtt.

Szó esett a gyermek és felnőtt étkeztetési díjak emeléséről is. Ennek a mértéke 30 százalék a nyersanyagáraknak köszönhetően. Végül elhangzott, hogy az idén is, ahogy korábban, megtartják a rendezvényeiket. Így például június 10-én a Sváb Ételek Fesztiváljára vagy augusztus 11. és 13. között a Falualapítók Ünnepére várják az érdeklődőket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában