Statisztika

2023.02.03. 19:52

Mennyit keres a kétkezi dolgozó Bács-Kiskunban?

Bács-Kiskunban a fizikai dolgozók nettó bére 243 ezer forint volt tavaly ősz elején. Erről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatott. Ez az összeg jelentősen elmaradt a diplomások fizetésétől, azok bére ugyanis tisztán 354 ezer forint volt szeptemberben a vármegyében. Érdekes változásokra is felhívja a KSH a figyelmet. Öt évvel korábban a fizikai dolgozók átlagkeresete 133 ezer forint volt, azaz 82 százalékkal nőttek a nettó keresetek öt év alatt. Ennek jelentős részét viszont elviszik a boltokban tapasztalható áremelkedések.

Barta Zsolt

Fotó: Shutterstock.com / illusztráció

A statisztikai adatok szerint az egyes ágazatokban jelentősen eltérnek az átlagkeresetek. A közigazgatás áll az első helyen, tavaly ugyanis a rendvédelmi dolgozók jelentős, hathavi illetményt kaptak a fizetéseik felett. Ennek következtében nettó 412 ezer forinttal ők vezetik a sort. Az egészségügyben dolgozók 209 ezer forintot kapnak, ez fele az ott dolgozó diplomások átlagbérének.

Érdekes, hogy a vendéglátásban 181 ezer forintot jelez a statisztikai hivatal. A cégtulajdonosok a háttérbeszélgetések során ennek általában a duplájáról tesznek említést. Az oktatásban 176 ezer a számlára érkező összeg átlagosan.

A kereskedelemben 220 ezer forint, de itt a bérek igencsak szóródnak. A nyugati kiskereskedelmi hálózatoknál ennél többet kapnak a pultok között szorgoskodók, míg a kisboltokban a klasszikus minimálbér kitermelése is nehézségeket okoz. A vidéki kis egységeknél az ársapka bevezetése jelentős gondokat okoz, mert az ilyen termékek esetében veszteség éri a boltot. Ugyanakkor nehezebb szétteríteni az itt keletkező veszteségeket más termékeken, mivel egyfelől nem túl nagy a választék az üzletekben, másrészt egy-egy kisebb településen, ha a nem ársapkás termékek árát jelentősen megemelné a boltos, akkor előbb-utóbb visszaesne a forgalom, illetve a vevők elpártolnának tőle.

Az építőiparban 223, míg a feldolgozóiparban 260 ezer forint volt a nettó bér tavaly ősszel, de az építőiparban dolgozók elmondása szerint ez az összeg ennél jóval magasabb. A magánvállalkozók egy részének az elmúlt években igen jó bevétele volt, alig lehetett szabad szakembert találni. A lakásfelújítási állami támogatási rendszer két éve alatt lényegében annyit kérhettek el a mesterek, amennyit nem szégyelltek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában