Mai téma

2023.02.10. 11:22

A digitális függőség egyik jele a tagadás

A kecskeméti Digital Lions Club a digitális függőség ellen harcol, egyenlőre vesztésre állnak. A céljuk, hogy az okos eszközök, kütyük használata helyett kommunikáljanak egymással a családtagok. Ennek érdekében interaktív előadásokat tartanak gyerekeknek, pedagógusoknak és szülőknek egyaránt.

Sebestyén Hajnalka

Faragó Miklós műsorvezető, Ballai Máté és Kalocsai Sándor

Forrás: Gong Rádió

Napjaink egyik legaktuálisabb témájával, a digitális függőséggel kapcsolatos kérdésekkel, problematikával foglalkozik a kecskeméti központú Digital Lions Club, mely 2020 nyarán alakult meg. A digitális függőséget, mint betegséget a WHO 2018-tól vette fel listájára.

A Gong Rádió Mai téma műsorában a napokban Ballai Máté, a Digital Lions Club elnöke, valamint egyik alapítója, Kalocsai Sándor mesélt a 2022-es eredményeikről, és szót ejtettek az idei tervekről.

Ballai Máté elnök az elején összegezte a Digital Lions Club célját. Mint a Lions világmozgalom jótékonysági szervezete a digitális függőség ellen harcolnak, Kecskemétről. Egyenlőre vesztésre állnak. Minden kornak megvan a maga veszélye, a nyolcvanas években ez volt a televízió. Jelenkorunkban ez a digitális függőség, mely egyszerre rombol és ad egy nem valós érzést. Később ez kiégéshez, szorongáshoz, mániás depresszióhoz, hiperaktivitáshoz, szellemi beszűküléshez vezethet, párosulva különböző disz betegségekkel.

Ballai Máté hozzátette: 

Onnan lehet tudni, hogy valaki már digitális függőségben szenved: gyakran mondja, unatkozik és máris nyúl a kütyükhöz. Ha azt mondjuk neki, ne csináld, akkor tagadás az első reakciója.

Kalocsai Sándor alapító a digitális egyensúlyról fejtette ki véleményét. A digitális eszközök életünk részei, de hajlamosak vagyunk túlhasználni. Iszonyatosan gyors a technikai fejlődés. A magyar családok pedig egyre inkább atomizálódtak, mindenki a képernyő mögött éli az életét, saját magával foglalkozik, nem a családdal. Úgy véli: 

Kell használni ezeket az okoseszközöket, de csak megfelelő mértékben, megtalálva az egyensúlyt. Tudni kell letenni és beszélgetni személyesen is a másikkal.

A kecskeméti Digital Lions Club csapatának 2022-ben a célja az edukálás, a szemléletformálás volt. Szerették volna megmutatni minden korosztálynak, hogyan kell jól használni ezen okoseszközöket. Öt online előadást tartottak, melyek a Facebook-oldalukon visszanézhetők. Roadshow-kal érkeztek az iskolákba, nemcsak a gyerekeket, hanem pedagógusokat és szülőket is megszólították. A gyerekeknek játékos interaktív formában hívták fel a figyelmüket a függőségükre. Rámutattak arra az aránytalanságra, hogy mennyi időt fordítanak saját magukra, tehetségük kibontakoztatására, és mennyit az okos kütyükre. Minden iskolában lelkesen fogadták őket, a gyerekek megnyíltak előttük.

Kalocsai Sándor ennek kapcsán hangsúlyozta: 

Az előadásokat úgy építik fel, hogy nem csak kinyilatkoztatják az igazságot. Nem bűntudatot akarnak kelteni, hanem a kérdések mellett megoldásokat is javasolnak. A szülőknek azt is hangsúlyozzák, hogy igenis igénylik a gyerekek a törődést, az érzéseiken keresztül elérhetik őket. A gyerekeknek pedig azt javasolják, bátran kérdezzék a szüleiket.

Kalocsai Sándor még egy érdekességre felhívta a figyelmet. A sok mobilozás a finommotorikus mozgást hátráltatja, ugyanakkor arra lettek figyelmesek az iskolákban, hogy sok fiatal Rubik kockázik, képesek akár 40-45 másodperc alatt is kirakni. A Rubik kocka segíti a finommotorikus mozgást, jobban megmozgatja az agyat, és problémamegoldásra ösztönzi a játékost.

A kártyázás is kiváló alternatíva, mely alatt együtt nevetnek a játékosok, akár egy családon belül is, mely nem atomizálja, hanem összehozza őket. A tévézés, telefonozgatás helyett sokkal célravezetőbb lenne a közös játék, a közös sütögetés.

2023-as tervek között továbbra is iskolai előadások szerepelnek, bárhova szívesen mennek, ahová hívják őket. Emellett minden hónap utolsó csütörtökén előadást adnak közre online. A Kecskeméti Tavaszi Fesztiválra egy egész délelőttös programmal készülnek, ahol a digitális függőségről, digitális egyensúlyról esik majd szó. Nyáron pedig ott lesznek a Sziget fesztiválon, ahol Sanyi lesz a jó zsaru, Máté a rossz zsaru.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában