Kiskőrös

2022.12.27. 06:55

Csizovszki László alezredes visszavonul az év végén

December 31-ig vezeti a Kiskőrösi Rendőrkapitányságot Csizovszki László alezredes. Másnaptól rendelkezési állományba vonul. A kapitányság vezetőjével beszélgettünk a múltról, jelenről és a terveiről.

Barta Zsolt

Csizovszki László alezredes a Kiskőrösi járás térképe előtt

Fotó: Barta Zsolt

A közelmúltban szolgálati jelet, megyei kitüntetést kapott Csizovszki László (61) alezredes, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság vezetője dr. Gulyás Zsolttól, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjétől. Mint korábban megírtuk, az alezredes január 1-től rendelkezési állományba kerül saját kérésére. Amikor rákérdeztünk, hogy mi ennek az oka, csak annyit válaszolt: egyre nagyobbak a napi kihívások, melyeknek a fiatalabb generáció jobban meg tud felelni. Ezért döntött úgy, hogy átadja a helyét a fiatalabbaknak, miközben a nyugdíjazásig továbbra is rendőr marad, nyugdíj előtti rendelkezési állományba kerül.

Kiskőrösön kilenc évet és hét és fél hónapot töltött vezetőként – emlékezik vissza a főtiszt. Annak idején úgy hozta a helyzet, hogy egy esemény miatt máról holnapra kellett átvennie a kapitányság vezetését és került Kecskemétről a járási központ élére. Azóta a megyeszékhelyről ingázik az alezredes, mivel a családja a nagyvárosban lakik.

– Amikor idejöttem, nem volt könnyű beilleszkedni. Szerencsére a polgármesterek és a lakosság megadta az esélyt, ma már úgy érzem, hogy el- és talán be is fogadtak – mondta Csizovszki László.

Hogy annak idején milyen kapitányságot örökölt meg? A vezetői gárda jól képzett, a beosztott állomány lelkiismeretes, felkészült volt, ma sincs ez másként. A fluktuáció összességében alacsony szintű. Nincsenek kiemelt nagy bűnügyek. Ennek az is az oka, hogy a rendőröket gyakran látni az utcákon, akik többsége helyi vagy környékbeli lakos. 

A dicsérő szavak mellett kritikát is megfogalmazott a főtiszt: az ittas közlekedési balesetek aránya magasabb a megyei átlagnál. 

Ennek részben az az oka, hogy Kiskőrös a „Szőlő és a bor városa”, és a környező települések is hasonló módon orientálódnak a városhoz. Ezen kell javítania majd az utódjának – mondta.

Miért is választotta annak idején az egyenruhás hivatást? 

Mint mondta, mindig érdekelte a nyomozás, a felderítés. A Kossuth Lajos Katonai Főiskolán végzett 1984-ben, és a Kiskunhalasi Határőrséghez vezényelték. Dolgozott őrsön, szolgált kiképzőként, de mindig nyomozó akart lenni. Tíz év után került át a rendőrségre, majd a Rendőrtiszti Főiskolán szintén diplomát szerzett. Dolgozott Kiskunhalason, majd Kecskemétre helyezték át, ahol a főkapitányságon a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályon folytatta a hivatását, majd a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatánál, ahol a rendőrségi munka árnyoldalaival is találkozott. Az RSZVSZ-től Dávid Károly rendőrfőkapitány kérte fel a Migrációs Ügyek Osztályának a megszervezésére 2009-ben, majd a továbbiakban ezt az osztályt vezette. Ezt követően 2013. május 16-án vezényelték a Kiskőrösi Rendőrkapitányságra.

Mint mondta, egész életében nagyszerű parancsnokai voltak, akiktől nemcsak magas szintű szakmai ismereteket, de olyan emberi értékeket is kapott, amelyek a napi munkájában segítették.

A beszélgetésünk napján 5.15-kor kezdett Kiskőrösön, ami hajnali 4 órás kelést feltételezett. A szolgálat nem nyolcórás, a mobiltelefont sosem kapcsolja ki. Kérdésünkre, hogyan tolerálta a felesége azt, hogy gyakran volt távol, elmondta, hogy a párja a Vám- és Pénzügyőrségnél dolgozott egyenruhások közelében. Így tudta, hogy amikor férjhez megy, mit is vállal majd.

Bőven vannak tervei

Amikor a terveiről kérdeztem, annyit válaszolt: bár németül beszél, a nyelvismeretét fejleszteni kívánja. A lánya Németországban él, vele pedig több időt szeretne külföldön eltölteni. Kecskeméten élnek az ő és a felesége szülei, akiket egyre több alkalommal kell támogatnia. A hadtörténelmet imádja, és az eddig felhalmozott, de el nem olvasott könyveket is szeretné elolvasni, de a rendőrségi szakirodalmat is részletesen áttekintené. Azon is gondolkozik, hogy a több évtizedes tapasztalatait hogyan tudná átadni a következő generációnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában