Jubileum

2022.11.06. 11:00

A 325 éves bajai postát ünnepelték – galériával

1697-ben jelent meg Baján a postamesterség. A jubileumi ünnepséget szombat délután tartották az Ady Endre Városi Könyvtárban, ahol posta-és bélyegtörténeti kiállítással és könyvbemutatóval várták az érdeklődőket. A kiállítás a magyar és a bajai postahivatal története mellett Kass János Kossuth-díjas grafikusművész bélyegeit és bélyegterveit tárta az érdeklődők elé.

Márton Anna

Hajdú Miklós alpolgármester méltatta a posta dolgozóit

Fotó: Márton Anna

Ünnepi köszöntőt mondott Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője, Hajdú Miklós alpolgármester és Szőllősi Béla, a Magyar Posta Zrt. Kelet-magyarországi Területi Igazgatóságának igazgatója.

Zsigó Róbert köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a több mint három évszázaddal ezelőtt kezdődött munka kitartással, töretlen hittel folytatódott Knezevics György postamestertől egészen a jelenig.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a hosszú időszak nem volt mindig zökkenőmentes. A sorscsapások ellenére a szolgálat mindig talpra állt, mindig volt kitartás, hogy újra kezdjék. 

Említést tett arról, hogy nagyszerű és hiánypótló írásában Kurityák Mihály is beszámolt erről, mikor körbejárta a bajai postaszolgáltatás történetét.  

– Túlélte az első világháborús megszállást, a második világégés pusztítását, és az 1989-et megelőző kommunista diktatúrát. Nehézségekkel pedig manapság is szembe kell néznünk. A szomszédunkban háború dúl. Sajnos Magyarország sem tudja kivonni magát az európai energiaválság kedvezőtlen hatásai alól, így itthon is kényszerű intézkedéseket kellett hoznunk. Így van ez a városi és a városban lévő intézményeink esetében is. A spórolás egyaránt érinti az uszodát, a turisztikai központot, a polgármesteri hivatalt, valamint a színháztermet és a múzeum létesítményeit. És érinti – a mai napon ez különösen aktuális – az egyik bajai postát is. Az okok befolyásolására, megszüntetésére azonban kevés hatása van hazánknak. Össze kell fognunk azért, hogy a kontinensünkön mielőbb béke legyen, és, hogy az európai döntéshozók belássák végre, hogy hibás döntéseket hoztak – fogalmazott Zsigó Róbert.

Zsigó Róbert hozzátette, hogy Magyarország Kormánya továbbra is azon dolgozik, hogy segítsen a nehéz helyzetben lévő embereknek, családoknak és a nehéz helyzetbe került intézményeknek. Azon dolgoznak, hogy a jelenlegi problémák csak átmenetiek legyenek.

– Szívből köszönöm a bajai posta valamennyi dolgozójának a közösség érdekében végzett munkáját, a mindennapok során tanúsított helytállását, a nehéz helyzetekben mutatott kitartását. Köszönöm, hogy immár 325 éve értünk dolgoznak. Isten éltesse a bajai postaszolgálatot – köszöntötte a bajai posta dolgozóit a honatya.

Hajdú Miklós alpolgármester is méltatta a posta dolgozóit és egy emlékplakettet adott át a bajai posta főnökének, Giesinger Istvánnak.

Kiemelte a bajai posta különleges, családias hangulatát és reményét fejezte ki, hogy az utánunk jövő nemzedék is megtapasztalja és értékeli szolgáltatásait.

A rendezvényen  Szabadi Péter a bajai 1-es számú posta csoportvezetője elénekelte Komár László Postakocsin érkezem című számát, amivel óriási sikert aratott.

Könyv mutatja be a megyei posták történetét

A rendezvényen bemutatták a most megjelent könyv, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyei posták történetét feldolgozó könyvsorozatának 4. kötetét a Múltidéző 4 címmel. Az első 2004-ben, a második 2010-ben, a harmadik 2015-ben jelent meg. A négy kötet együttvéve közel 1400 oldal terjedelmű, a tartalmat postatörténeti tanulmányok, visszaemlékezések és adattárak adják.

A most elkészült 4. kötetben Bács-Kiskun megyéből három város, Baja, Kalocsa és Lajosmizse postatörténete olvasható. A bajai posta történetét Kurityák Mihály, Baja 1 Posta postahelyi üzemeltetési vezetője dolgozta fel 1797-től 2022-ig. 

– Dél-Alföldön már általánossá vált az utóbbi időben, ha egy postának jubileuma van, akkor mi az állandó kiállításunkból hozunk egy mobilkiállítást. Meg kell emlékezni a 325 évről, hiszen rengeteg mindent történt. Baja mindig meghatározó település volt Bács-Kiskun megye déli részén. Olyan vonzáskörzettel rendelkezett a posta, hogy a postautak útvonalába esett – mondta portálunknak Tóth László, a Dél-Alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában