Foktő/Galériával

2022.10.20. 16:48

Szijjártó: az élelmiszeripar stratégiai ágazat, működése nemzetbiztonsági jelentőséggel bír

Közép-Európa egyik legnagyobb növényolajgyára mintegy 22 milliárd forintból épített új üzemet, ami jelentősen növeli a versenyképességét, és ehhez 1,8 milliárd forintos támogatással az állam is hozzájárult. A bő két év alatt elkészült, grandiózus gyártóegység csütörtök délutáni avatására a Szijjátró Péter külgazdasági és külügyminisztert is meghívták.

Gábor János

Balról: Font Sándor országgyűlési képviselő, Szjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, David Mattiske, a Viterra Group vezérigazgatója és Szlovacsek Attila, a Viterra Group pénzügyi igazgatója az ünnepélyes átadáson

Fotó: Bús Csaba

A Viterra Növényolajgyártó nemzetközi cégcsoportjának vezérigazgatója, David Mattiske rövid köszöntőjében elmondta: nagy örömére szolgál, hogy éppen itt adhatnak át egy világklasszis új létesítményt, amivel kibővül a mezőgazdasági termékeket kezelő, feldolgozó és forgalmazó globális portfóliójuk. Jelenleg 37 országban vannak jelen és több mint 18 ezer embert foglalkoztatnak. A bővülésük Magyarországon is jól érzékelhető: 26 éve működnek hazánkban, és mostanra 310 embernek adnak munkát, többek között „a hálózat gyöngyszemének számító” foktői üzemben. 

Leszögezte: világszinten is ez az egyik leghatékonyabb és legnagyobb kapacitású gyáruk, és lényegében ennek sikere tette lehetővé az újabb nagy, jövőbe mutató beruházást.

Az ünnepségen szintén felszólaló Font Sándor országgyűlési képviselő a most átadott fejlesztéshez kapcsolódva jelezte: az üzemtől mindössze pár száz méterre zajlik a Kalocsa–Paks Duna-híd építése, ami jelen állás szerint 2023 vége, illetve 2024 első féléve táján el is fog készülni. Ugyancsak nagyban segítheti a gyár munkáját az az állami beruházás, amelynek végén Kiskőröst is érintő, dupla vágányú, 160 kilométer/másodperc sebességgel járható vasútvonal létesül Budapest és Belgrád között.

A magyar gazdaság válságálló

Az olajfinomító átadására érkező Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megjegyezte: kihívásokkal meglehetősen terhelt időszak ez, hiszen a második világháború óta a legnagyobb és legkomplikáltabb biztonsági kockázatokkal manapság kell szembenéznie a világnak.

– Az egyik negatív következmény a világ élelmiszerellátását illeti. Oroszország és Ukrajna minden túlzás nélkül a világ éléskamráinak nevezhetők, hiszen az innen kiinduló gabona és más termények exportja a világ számos térségében alapvető fontosságú a biztonságos élelmiszerellátás szempontjából. Csak Ukrajna 400 millió ember biztonságos élelmiszer ellátásához ad mezőgazdasági terményeket. Tehát amennyiben az Ukrajnából kiinduló gabonaexport ellehetetlenül, mint ahogy nagyrészt most ez a helyzet, akkor ennyi ember biztonságos élelmiszerellátása kerül veszélybe, alapvetően a Közel-Keleten, a délkelet-ázsiai térségben, illetve Afrikában – részletezte a miniszter.

Szijjártó Péter statisztikai adatokkal is alátámasztotta az érveit: mint mondta, a World Food Program adatai szerint 828 millióra tehető azon emberek száma, akik napi szinten nem jutnak hozzá elegendő és elégséges élelmiszerhez, és ez a szám drámai növekedést mutatott az elmúlt években is. 

Hozzátette: nemzetbiztonsági jelentőséggel bíró kérdés a magyar élelmiszeripar folyamatos, hatékony és biztonságos működése, ami hosszú távon tudja kiszolgálni és fedezni a magyar lakosság élelmiszerigényét.

– Azt gondolom, és az elmúlt évek is azt mutatták, hogy a magyar mezőgazdaság igenis válságálló, hiszen a világjárvány alatt sem alakult ki semmifajta ellátási zavar, és a beszállítói útvonalak bizonytalanná válása ellenére a magyar mezőgazdaság és a magyar élelmiszeripar folyamatosan el tudta látni a magyar embereket jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel. Sőt, a tavalyi esztendő hatalmas rekordot hozott, hiszen a magyar élelmiszeripar termelési értéke 4400 milliárd forintot ért el, amelyhez foghatóra korábban még soha nem került sor: ez 17 százalékos növekedést jelentett – mutatott rá. 

Megdőlhet a magyar élelmiszeripar termelési rekordja

– Az idei esztendő adatai egyelőre újabb rekordot vetítenek előre, hiszen az élelmiszeripar termelési értéke már augusztus végére elérte a négyezer milliárd forintot.

Soha ilyen erős első nyolchavi adatunk nem volt, és ez egy 46 százalékos növekedés, éves összehasonlítási alapon, ami azt jelenti, hogy jó esélyünk van arra, hogy az idei esztendőben megdől a magyar élelmiszeripar termelési rekordja 

– állította, megjegyezve, hogy ez az ágazat stratégiai fontosságú, lévén 135 ezer embernek ad munkát.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar élelmiszerexport ugyancsak egyre jelentősebb: tavalyi összértéke a tízmilliárd eurót (körülbelül 4100 milliárd forintot) is meghaladta, így a lakosságszámhoz viszonyítva hazánk a 32. helyet foglalja el a világranglistán. Úgy véli, a Viterra foktői telephelyén megvalósult beruházás ezt a pozíciót is erősíti, tehát jó helyre került az építkezés számára nyújtott állami normatíva, ami 40 új munkahely létesítéséhez járult hozzá.

– A beruházással élelmiszer minőségű finomított olaj jön létre, a hozzáadott érték is javul, hiszen az itt zajló nyersolajtermelés ötven százaléka már helyben finomításra kerül, és az itt előállított termékek mintegy 80-85 százaléka az exportpiacokon kerül értékesítésre – sorolta az adatok. – A magyar élelmiszeripar egy újabb modern beruházással gazdagodik és a magyar élelmiszerexport is kap egy lökést. Mindez pedig két fontos lépés nekünk abba az irányba, hogy a magyar gazdaság a kontinentális recesszióból ki tudjon maradni, és egyfajta lokális kivételként a magyar gazdaságot növekedési pályán tudjuk tartani – értékelt Szijjártó Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában