Galériával

2022.10.11. 11:36

Negyedszázada indult újra a katolikus egyházi oktatás Halason

A Szent József Katolikus Általános Iskola alapításának 25. évfordulójáról emlékeztek meg bensőséges ünnepség keretében az elmúlt napokban, és ezzel együtt a több évig tartó felújítási munkálatok lezárása és a megújult épületrészek átadása is megtörtént.

Pozsgai Ákos

A Szent József Katolikus Általános Iskola ünnepségével lezárultak a több évig tartó beruházások is

Fotó: Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Negyedszázada, 1997 szeptember elsején indult újra a városban a katolikus egyházi oktatás, a volt Alsóvárosi Általános Iskola épületében kezdte meg első tanévét a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye fenntartásában a Szent József Katolikus Általános Iskola.

Az ünnepélyes tanévnyitóra és ünnepi szentmisére Kiskunhalasra látogatott Karl-Josef Rauber, a katolikus egyház bíborosa, aki pápai nunciusként szolgált 1982-től 2009-es nyugdíjba vonulásáig. II. János Pál pápa magyarországi nagykövete akkor beszédében az ifjúság oktatásának fontosságára hívta fel a figyelmet. A katolikus iskolát és zászlóját Dankó László kalocsa-kecskeméti érsek szentelte meg, és imádkozott azért, hogy a gondviselő szeretetében éljenek az iskola falai között Szent József oltalma alatt az itt tanuló diákok és az őket nevelő és oktató pedagógusok.

Az új tanév új szemléletet hozott a hajdani alsóvárosi iskola életébe, az iskola és az egyház vezetői katolikus szellemiségű intézményt ígértek, ahol a gyerekeket egymás szeretetére, megbecsülésére, a szülők tiszteletére nevelik. 

Az intézmény 410 diákkal, három első osztállyal kezdte meg a tanévet. Az intézmény fő profilja nem módosult, maradt a matematika tagozat, emelt óraszámban oktatták emellett az angolt és a németet, valamint szakköri szinten a francia nyelvet. Kézműves-foglalkozások indultak és nagy gondot fordítottak a mindennapos testnevelésre is. Szerepelt az órarendben a közös éneklés, az illemtan és a hitoktatás. A nem hívő diákok a hitoktatás helyett pedig polgári erkölcstant hallgathattak.

– Nem volt zökkenőmentes a katolikus iskola indításának előkészítése, ellendrukkerek is voltak, ötven év kommunizmus után indult újra a katolikus oktatás a városban, de a nehézségeket sikerült leküzdeni, ebben komoly szerepe volt Dankó László érsek úrnak és Vangel Imre akkori plébánosnak, az első igazgatónak, Kósa Erzsébetnek és a pedagógusoknak. Tíz éve pedig már egy óvoda is a katolikus egyház kezelésében van, kölcsönösen segíti egymást a két intézmény – hangoztatta köszöntőjében dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.

– Mindig is nagyon sokat jelent számomra ez az iskola, az életem része volt 48 éven keresztül, itt voltam diák, pályakezdő pedagógus, matematikatanár, igazgató-helyettes és igazgató az alapítástól 2008-ig, a nyugdíjazásomig. 

Ha visszaemlékezem katolikus iskolánk alapításának és gyökeret eresztésének éveire, akkor el kell mondanom, hogy nem volt egyszerű, de történelmi pillanatokat éltünk meg és csodálatos volt 

– emlékezett vissza Kósa Erzsébet, a Szent József Katolikus Általános Iskola első igazgatója.

A jubileumi ünnepséggel lezárultak a több évig tartó felújítási munkálatok is és átadták a mintegy félmilliárd forint értékben, a fenntartó katolikus egyház finanszírozásával megvalósult fejlesztéseket. Új művészeti tantermet, akadálymentes mosdókat alakítottak ki, új külső homlokzatot kapott az iskola épülete, új díszburkolattal rakták le az iskola udvarát, az Áchim András utca felől parkoló épült és parkosították az iskola előtti utcafrontot.

Dózsáné Mohos Mónika, az intézmény jelenlegi igazgatója köszönetet mondott mindenkinek, akinek része van ebben a 25 éves fejlődésben.

– Huszonöt év elteltével továbbra is a kijelölt úton kívánunk haladni. Rohanó világunkban úgy érezzük, egyre fokozottabban kell ügyelnünk, hogy a gyerekeknek nyugodt, biztonságos légkört teremtsünk, amelyben otthon érzik magukat. És ebben a családias légkörben könnyebben teljesítik a szülők és a pedagógusok elvárásait. Hiszem, hogy a gyerekek nevelése és lelki fejlődésének legfontosabb tényezői a család és az iskola – mondta köszöntőjében Dózsáné Mohos Mónika, aki után Seffer Attila plébános, iskolalelkész adott útravalót az elkövetkezendő időszakra.

Az ünnepségen a gyermekénekkar mellett a Szent József Pedagógus Énekkar, a színjátszó szakkörösök és az intézmény óvodásai is szerepeltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában