Galériával

2022.10.04. 13:13

Mobil közlekedésbiztonsági park nyílt a kalocsai Érsekkertben

A Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) Road Safety közlekedésbiztonsági programjának kalocsai állomására ezernél is több gyereket várnak a héten. A helyszínre 25 percenként új csoport érkezik.

Gábor János

A programra kisiskolás és óvodás csoportokat várnak, egész héten.

Fotó: Gábor János

Megnyitotta kapuit a HUMDA Zrt. kül- és beltéri KRESZ-parkját is magába foglaló mobil létesítmény, amit az Érsekkert parkolójában építettek fel a cég munkatársai. A kedd reggeli sajtóbejáráson helyi kisiskolások segítségével demonstrálták, hogy milyen gyakorlati oktatás zajlik az előadások keretében. 

Lázár László kommunikációs igazgató a tájékoztatón felidézte: a programsorozat teljes mértékben a sajátjuk, és azt a közös európai uniós célkitűzést segíti elő, hogy a végzetes kimenetelű közlekedési balesetek száma 2030-ra a felére, 2050-re pedig nullára csökkenjen.

– Ennek útja az edukáció, amit egészen kis korban kezdünk el, mert a jelen gyermeke a jövő közlekedője. Itt a programon nagycsoportos óvodások és elsős, másodikos kisiskolások vesznek részt, hiszen ők 2030-2050 között már motorral, autóval, busszal, kamionnal fognak az utakon közlekedni – vázolta Lázár László. – Ha a közlekedés készségként épül be a mindennapjaikba, akkor biztonságosabb közlekedést fogunk tudni elérni – húzta alá.

A kommunikációs vezető kifejtette: a HUMDA Zrt. mobil oktató parkjában összetett módon megy az oktatás, hiszen van egy elméleti helyszín, ahol az előadó a gyerekek korának megfelelő humorral és könnyedséggel meséli el a tudnivalókat. Ezután a gyerekek a gyakorlati oktatásra kialakított kül- és beltéri KRESZ-parkban teljesítenek feladatokat – gyalogosan, rollerekkel, kerékpárokkal és mini motorokkal (persze sisakot és láthatósági mellényt viselve). A park egyébként olyan alapvető közlekedési helyzeteket szimulál, mint a körforgalom, a vasúti átjáró, vagy a közlekedési lámpás kereszteződés, és ezek mindegyike a valódi közúti infrastruktúra kicsinyített, működő változatai.

A közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra javítására tett erőfeszítésektől hosszútávon komoly eredményeket vár az unió. Tavaly még úgy is 19 800 ember halt meg a tagországok közútjain, hogy ez már nagyságrendileg kevesebb, mint a koronavírus-járványt megelőző években volt.

Dr. Filvig Géza kalocsai polgármester a tájékoztatón megköszönte, hogy Kalocsa is helyszínt adhat ennek a fontos rendezvénynek. Szerinte nem lehet elég korán kezdeni a biztonságos közlekedésre nevelést, hiszen csak a városban több mint félezer óvodás és 730 iskolás él, illetve közlekedik, de a programban részt vesznek a járás községeiből ide ingázó gyerekek is. Emlékeztetett: szomorú aktualitást ad a Road Safety programnak, hogy a megnyitó előtti napon végzetes baleset történt Kalocsa mellett, az 512-es ipari elkerülőn (két kamion ütközött frontálisan, az egyik sofőr a helyszínen életét vesztette).

A halálos kimenetelű közúti balesetek számának hosszútávú visszaszorítása érdekében a HUMDA Zrt. folyamatosan utaztatja a modern közlekedésbiztonsági parkot. Idén eddig több mint 70 ezer gyermek vett részt az oktatásaikon, és az ezer fősre tervezett kalocsai programok után még négy állomást iktatnak be az év hátralévő részében. Lázár László kommunikációs igazgató megjegyezte: terveik szerint 2023-ban legalább ugyanennyi gyermekkel szeretnének találkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában