Beruházás

2022.10.19. 06:52

Lezárult a kalocsai iparterület fejlesztése

Hivatalos formában is befejeződött az Iparterület fejlesztése Kalocsán című pályázat, amelynek keretében idén adták át a Foktői úti volt orosz laktanya városhatár mellé eső részén épült létesítményeket. Az önkormányzat közleményben emlékeztetett, hogy a projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, összesen 986 millió forintból, aminek csak egy kisebb része, 67,5 millió forint volt az önerő – a többit uniós és hazai forrásokból finanszírozták.

Gábor János

A Kalocsai Vagyonhasznosító Kft. számára új irodaházat építettek és raktárokat is átalakítottak.

Fotó: Gábor János / archív-felvétel

Mint emlékezetes, a Paksi köz felőli bejárattal rendelkező épületegyüttes egyrészt az egykori laktanya néhány raktárának felújításával és korszerűsítésével, másrészt egy új irodaház építésével kapott új funkciót. A tendert az előző önkormányzati ciklusban nyerte el a várost, de a mostaniban valósult meg, kiegészítő kormányzati támogatás hozzáadásával.

A közel egymilliárd forintos büdzséből a helyi Kalobau Kft. húzott fel ezer négyzetméter alapterületű, új adminisztrációs és szociális épületet, valamint alakított át öt meglévő csarnokot. Ez utóbbiak egyike külön beruházásként valósult meg, és fiatal vállalkozásoknak olcsó telephely- és műhelyszolgáltatásokat kínáló úgynevezett inkubátorház lesz, míg négy másik egészen változatos funkciókat kapott: az összesen több mint 4 500 négyzetméternyi csarnokegyüttest különféle eszközök raktározására, illetve például garázsként fogják használni.

Az iparterület-fejlesztés keretében épült és felújított ingatlanokat, illetve a hozzájuk kapcsolódva épült 34 férőhelyes, térkövezett parkolót, és száz férőhelyes kerékpártárolót várhatóan csak az energiaválság lecsengése után fogja igénybe venni a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. Az önkormányzati cég jelenleg két telephelyen működik – innen vonják össze őket egy területre, ahová átköltöztetik a közterület karbantartásra és parkgondozásra használt járműparkot is. Utóbbi jelentős környezeti terhelést jelent az Asztrik téri, Érsekkert szomszédságában lévő telephelyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában