Galériával

2022.03.29. 11:25

Új iparterületet adtak át Kalocsán

Több mint 1,1 milliárd forint értékben épült adminisztrációs és irodaépület, valamint jött létre több műhely és raktár, a Foktői úti laktanyáról leválasztott területen.

Gábor János

Balról: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, Filvig Géza polgármester, Font Sándor honatya, illetve a kivitelező cégek képviseletében Skultéti Csaba és Halász László a szalagátvágásnál. Fotó: Gábor János

A TOP-os forrásokból finanszírozott, Paksi közi városrészben megvalósult projektet ünnepélyes keretek között mutatták be a nyilvánosságnak, hétfőn. A település észak-nyugati határán kialakított ipari létesítmény uniós és kormányzati támogatásokból, illetve önkormányzati önerőből jött létre. A célja egyrészt az, hogy a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. infrastruktúrája a mostani kettőről egy telephelyre költözhessen, másrészt pedig az, hogy az itt épült úgynevezett inkubátorház kezdő vállalkozásoknak kínáljon kedvező áron bérelhető műhelyeket, irodákat.

 

Dr. Filvig Géza polgármester az átadón emlékeztetett: a projekt 2017-ben indult, de akadályozta egy az állam és a város között szükségessé vált ingatlancsere lebonyolítása, valamint az időközben kialakult forráshiány. Az, hogy egyedi támogatások kivívásával mégis létrejött az épületegyüttes, komoly jelentőséggel bírhat Kalocsa üzleti életére, vélekedett, hozzátéve: a gazdasági teljesítményt iparűzési adóbevételben mérik, és a jelenleginél többre is képes lenne a város.

 

Font Sándor országgyűlési képviselő az avatáson felhozta: ez az ipariterület-fejlesztés is kapcsolódik a Paks II projekthez, amelynek megvalósítása az orosz-ukrán háború kitörése óta egyre több háttéregyeztetés témája. A több mint 4.600 milliárd forintos beruházásról egy ideje borús hírek látnak napvilágot: megeshet, hogy a szerződések elhalnak, vagy épp' az orosz fél mondja fel őket, az országára kiszabott szankcióktól tartva. A honatya azonban kijelentette: jelenlegi tudásunk alapján Oroszország garantálja, hogy minden nemzetközi szerződését a leírt ütemezés szerint teljesíteni fogja, és Süli János miniszter is megnyugtatta, hogy május-júniusra megérkezhetnek a hiánypótlás miatt visszaküldött engedélyek, így nem látszik fizikai akadálya az atomerőmű-blokkok megépítésének.

 

A Kalocsán átadott projekt két beruházásból tevődik össze: az önkormányzati cég irodáit, előadótermét, vizesblokkjait raktárát és egyéb kiszolgáló helyiségeit felölelő ingatlanegyüttes 914,8 millió, a vállalkozásokat olcsó telephellyel kiszolgáló inkubátorházi projektelem 223,9 millió forintba került.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában