Költségek

2022.10.05. 06:55

Közel kétmillió forinttal drágult a Róna utcai ipari beruházás Kalocsán

Emelkedtek az Anda Present Kft. kalocsai telephelyére vezető Róna utca infrastruktúra-fejlesztésének költségei, ezért a városnak is mélyebben kell a zsebébe nyúlnia – derült ki a legutóbb megtartott képviselő-testületi ülésen.

Gábor János

Az ajándéktárgyak nyomtatásával foglalkozó Anda Present bővítéséhez fontos a telephelyre vezető út felújítása

Fotó: Gábor János/archív felvétel

Amint arról korábban hírportálunk is beszámolt: a leromlott állapotú közterület felújítását a többmilliárdos csarnokfejlesztést végző nagyvállalat indítványozta, és lényegében kamatmentes kölcsönt ajánlott a városnak ahhoz, hogy végre tudja hajtani a beruházást, amelynek összértéke már a 75 millió forintot is meghaladja.

A keret legnagyobb részét, mintegy 63,5 millió forintot az Anda Present bocsátotta az önkormányzat rendelkezésére, azzal a feltétellel, hogy azt két egyenlő részletben, a 2023-as év folyamán visszafizeti . Mivel összeállt a költségvetés, a projekt elkezdődött, a közbeszerzési eljárások lefolytatásával. Ezek során derült ki, hogy a korábban felbecsült projektelemek egy része megdrágult, így a városnak is nagyobb költségeket kell felvállalni.

A közvilágítási és építési feladatokra korábban kapott ajánlat messze olcsóbb volt, mint a nemrég véglegesített közbeszerzési eljárás eredménye, és ugyanez történt a műszaki-ellenőrzési, illetve régészeti munkálatok kapcsán is.

A beruházás többletforrást igényel, jelentette be a napirend tárgyalásánál dr. Filvig Géza kalocsai polgármester. A képviselő-testületi ülésen kiderült: a közvilágítás kiépítésére bruttó 687.700, a műszaki ellenőrzésre 628.650, míg a régészeti megfigyelés feladataira (a beruházás területén nyilvántartott régészeti lelőhely van) 635 ezer forinttal kell többet fordítani a tervezettnél. Utóbbi munkák miatt a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályával kellett felvenni a kapcsolatot. Tekintettel arra, hogy a Róna utcai felújítás (ami tartalmazza az útburkolat, az ivóvíz gerinchálózat és a közvilágítás cseréjét) nagyberuházásnak minősül, a Kecskeméti Katona József Múzeumot jelölték ki a megfigyelésre.

A Rónai utcai meglévő és jövőben létesülő ipari telephelyek fejlesztéséhez szükséges fejlesztési projekt megvalósításához a 2022-es évben összesen 1,951 milliós többletforrást kell biztosítani, a városi költségvetés terhére – állapította meg az önkormányzat, majd szavazásra bocsátotta az ügyet. A városatyák nem emeltek kifogást a felmerült kiadások ellen, és egyhangúlag elfogadták, hogy a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály, illetve a polgármester megtegye a szükséges intézkedéseket az összeg folyósítására. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában