Galériával

2022.07.13. 16:46

Bokréta került az épülő kalocsai üzem legmagasabb pontjára

Az Anda Present cég legújabb kalocsai beruházása egy grandiózus csarnok, amelynek napra pontosan fél évvel a szerdai bokrétaünnep előtt tették le az alapkövét.

Gábor János

András Attila ügyvezető szerint önállóan is befejezik az összesen négymilliárdos beruházást.

Fotó: Gábor János

Az építkezés immáron elérte a legmagasabb pontját – jelentette be András Attila ügyvezető az alkalomból tartott ünnepi ebéden, amelyre meghívtak minden, a projektet támogató szereplőt.

A budapesti székhelyű vállalkozás vezetője, András Attila felidézte: mivel a család Kalocsa környékéről származik, egyértelmű volt számukra, hogy a városban kezdenek el terjeszkedni, amint erre lehetőségük nyílik. A munka 2014-ben indult el a Róna utcai telephelyen, mindössze 17 dolgozóval – ehhez képest mára 160 embernek biztosítanak munkát. Ez a létszám jelentős mértékben emelkedik a most épülő csarnokkal – fűzte hozzá az ügyvezető, aki szerint 50-60 újabb munkahelyet teremt, önmagában ez az egy létesítmény. 

Az immáron 200 fő fölé emelkedő foglalkoztatotti létszámot raktári dolgozókkal, karbantartókkal, targonca- és gépkocsivezetőkkel, betanított gépkezelőkkel és csomagolókkal, valamint adminisztrációs munkatársakkal, csoportvezetőkkel szeretnék bővíteni.

A cég 2022. január 13-án adott át új, ezer négyzetméteres csarnokot, és még aznap letették az alapkövét a mostani épületnek, ami már teljesen más dimenziókat képvisel: összesen 5300 négyzetméter alapterületű, amiből 1600 négyzetméter lesz az üzem és gyártórész, 3700 négyzetméter a logisztikai raktár és 500 az irodai szárny.

A mostani, 2,2 milliárd forintos fejlesztés megvalósításához az Anda Group a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programjából közel 940 millió forintos támogatást nyert el, de a két ütemben zajló beruházás teljes bekerülési költsége ennél jóval magasabb, négymilliárd forintos értéket képvisel. 

A fennmaradó mintegy 1,8 milliárdos további munkára várhatóan nem tudnak kormányzati normatívát szerezni, mutatott rá az ügyvezető, aki úgy véli, hogy „az ország és a világ mostani helyzetében” ez aligha változik meg, így arra számít, hogy a vállalat önerőből valósítja meg az építkezés hátralévő részét.

András Attila az ünnepségen megköszönte a segítséget a Merkbau Zrt-nek, amelynek munkatársai február 1-jén kezdték meg a kivitelezést, tehát lényegében öt hónap alatt érték el a nagyszabású projekt legmagasabb pontját.

A cég részéről Tóth Tamás vállalkozásvezető azt is elárulta, hogy messze túl vannak a projekt felén, hiszen úgy készülnek, hogy az ingatlant szeptember-októberben átadják a megbízónak. Mint mondta, helyi származású szakemberként külön öröm számára, hogy részese lehet a Merkbau eddigi legnagyobb kalocsai beruházásának, amiből az épület irodai funkcióinak és belső gépészetének kialakítása, az ipari kapuk behelyezése, valamint az épülethez kapcsolódó közmű- és úthálózat megépítése van hátra. Emlékeztetett: az Anda bővítése egy komoly infrastrukturális fejlesztést is bevonzott, hiszen az önkormányzat éppen a most készülő csarnok miatt fog bele hamarosan az oda vezető Róna utca fejlesztésének.

Ezzel kapcsolatban András Attila megerősítette: a megállapodás létrejött a város és az Anda Group között, így kooperálva, közös finanszírozásban látnak neki a közművesítésnek, hogy a csarnok befejezéséig elkészüljön a terület csatornázása és közművesítése, hiszen erre szükség lesz a használatba vételi engedélyhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!