Nehéz idők

2022.10.11. 16:30

Fájdalmas döntéseket hoztak Kalocsán: bezár az uszoda, temperálják a sportcsarnokot

Mivel az önkormányzatok kikerültek a rezsicsökkentés kedvezményezettjei közül, Kalocsának is mintegy tízszeres gázáremeléssel kell számolnia, és ezt – a jelenlegi fogyasztás mellett legalábbis – nem tudja kifizetni a város. Fájdalmas döntések születtek.

Gábor János

Fotó: Gábor János/archív felvétel

A megemelkedő energiaárak legnagyobb vesztese a helyi úszó- és vízilabda-egyesület lesz, mivel a Városi Uszodát határozatlan időre bezárják, így nem tudni, hogy a sportolók hol és hogyan folytathatják a munkát. A létesítményben működő egészségközpontot az ott zajló tb-támogatott kezelések miatt villamosenergiával fűtve nyitva tartják (ehhez nagy mértékben hozzájárul az uszoda mellé épült napelempark is), de minden mást üzemen kívül helyeznek. Ezen felül még jó pár önkormányzati ingatlan működését korlátozzák vagy szüneteltetik. 

Egyedül az óvodák és szociális intézmények fűtését nem tekinti alku tárgyának az önkormányzat; mindenhol máshol, így saját magán is spórol 

– derült ki a hétfőn megtartott képviselő-testületi ülésen és az azt követő polgármesteri sajtótájékoztatón.

Dr. Filvig Géza emlékeztette a városatyákat: közel tízszeres gázárra tudtak leszerződni a 2023 október végéig tartó időszakra. Amint azt korábban hírportálunk is megírta, háromkörös közbeszerzés után az MVM Zrt. adta a legkedvezőbb árajánlatot az önkormányzatnak, bruttó 1316,17 forintos köbméterárral, míg korábban ugyanezért a szolgáltatásért 136,41 forintot kellett fizetni.

A polgármester elárulta: a város által üzemeltetett épületek gázfogyasztása tavaly 458 600 köbméter volt – ugyanekkora mennyiség esetén a 2021–2022-es 62,5 millió helyett 603,5 millió forintot kellene kifizetni 2022–2023-ban. A pénz előteremtése a lehetetlennel vetekszik, ezért a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. közreműködésével felmérték a lehetőségeket a spórolásra. 

Mint kiderült, nem kevés vérveszteség árán a fogyasztást 255 345 köbméterre lehet korlátozni, ha bizonyos ingatlanok, intézmények, létesítmények fűtését visszafogják vagy felfüggesztik. 

Ezek tételes listáját – összehasonlító számokkal – a testület és a sajtó elé tárták. A 17 ingatlan fogyasztásának korlátozása, illetve egyes esetekben kiürítése révén 244 600 köbméteres, összesen nagyjából 322 millió forintos felhasználás érhető el.

A leglátványosabb intézkedés a normál körülmények között is veszteségesen üzemeltetett uszodát érinti: ezt a korszerűtlen gépészeti megoldások miatt régóta nehéz üzemeltetni, ám az aktív sportélet, a gyógyászati szolgáltatások, valamint az úszásoktatás miatt kiállt érte az önkormányzat. Filvig Géza jelezte: személyes okokból is nehéz döntés a néhai édesapja által patronált létesítmény október 17-ével történő leállítása, de nem látnak más megoldást.

A Városi Uszoda tavaly 135 ezer köbméter gázt fogyasztott (és ez még csak a belső terek fűtése), ami önmagában 177 milliós kiadást jelentene az új árak mellett. Felhívta rá a figyelmet, hogy tömegével zárják be uszodáikat olyan Kalocsánál tehetősebb városok is, mint Budapest, Győr vagy Pécs, míg Székesfehérvár csak jelentős áremeléssel vállalja a működtetését.

Kákonyi István képviselő kérdésére válaszolva a polgármester jelezte: az uszoda bezárása ellenére nincs napirenden, hogy dolgozókat bocsátanának el. A személyi állomány további foglalkoztatásáról az a vagyonhasznosító kft. tárgyal, ami jelzésértékű módon – és arányosan – saját magán spórolja a legnagyobbat: újonnan épült Foktői telephelyére egyelőre nem költözik át és bezárja jelenlegi, Kossuth utcai irodáját is.

Mint kiderült, a Városi Sportcsarnok esetében szintén fontos változások jönnek, hiszen itt csak temperáló, állagmegóvó fűtést tudnak biztosítani, magyarán minden sportegyesület maga dönti el, hogy ezekkel a feltételekkel szeretné-e igénybe venni az ingatlant. Hasonló helyzetben találják magukat más városi egyesületek is, hiszen jelentősen lekorlátozzák vagy leállítják olyan ingatlanok működését, amelyekben eddig tevékenykedtek. Erre vonatkozóan Filvig Géza a testületi ülést követő értékelő sajtótájékoztatón elmondta: arra kéri a civileket, hogy kezdjenek egyeztetni a helyszínekről a vagyonhasznosítóval, illetve az önkormányzati képviselőkkel, mert mindenkinek igyekeznek helyet biztosítani más, működtetés alatt maradó ingatlanokban, például a polgármesteri hivatal helyiségeiben. Leszögezte: ettől függetlenül mindenki szenvedni fog valamekkora hátrányt a mostani viszonyokhoz képest, de emiatt megértést kér a kialakult energiaválság végéig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában