Kecskemét/Galériával

2022.10.16. 14:00

A nehéz napokon is kapaszkodót nyújt Finta József atya könyve

Forrásom címmel jelent meg dr. Finta József érseki helynök, a kecskeméti főplébánia plébánosa új könyve. A kötetet szombaton mutatták be Kecskeméten, a helynökség nagytermében. A hívek és az érdeklődők a rendezvényen sok érdekességet megtudhattak a kötet létrejöttéről, illetve az atya mindennapjairól.

Sebestyén Hajnalka

Finta József atya (jobbra) dedikálta is a könyvet az érdeklődőknek

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A könyvben 55 írás található, melyeket Finta József atyának az elmúlt 10 év során összegyűlt egyházi ünnepekhez, vasárnapokhoz kapcsolódó bibliai elmélkedéseiből, prédikációiból válogattak ki. Az atya a Szentírás üzenetét a mai kor kihívásaihoz igazítja. Emiatt igazi élmény olvasni a kötetet. Az elmélkedésekben számos hétköznapi élethelyzet, emberi probléma, küzdelem megjelenik. Így a Szentírásban kevésbé járatos ember számára is könnyebben érthető a mondanivaló, amely cselekvésre sarkallja. Ezért a kötet kapaszkodót jelent és segítséget nyújt hétköznapjaink próbatételei közepette. Ráadásul Finta József atya könnyed, barátságos és közvetlen stílusa a fiatalok számára is közel hozza a Szentírás üzenetét.

Az elmélkedések különlegessége, hogy minden szentírási szakaszhoz az atya kapcsolt egy-egy odaillő történetet is, amely segít abban, hogy még inkább megértse az olvasó a Szentírás mélységeit, aktualitásait.

A könyvbemutatón Vereb István szerkesztő, a könyvet kiadó Laudetur Kiadó tulajdonosa beszélgetett dr. Finta Józseffel. Vereb István az elején elárulta: ő vette rá az atyát, hogy írja meg e könyvet. Ma, amikor a családok többsége félelemben, aggódásban él, Finta József atya könyve kapaszkodót nyújthat számukra a Szentírás, illetve Jézus üzenetei által. Hozzátette: ha Istenre figyelünk, nagy baj nem történhet velünk, még akkor sem, ha a mindennapokban zivatarok érnek, próbatételek várnak ránk. 

Ezt követően bemutatta a könyv fejezeteit. A kötetben az előszavak mellett először egy interjú kapott helyet Finta atyával, melyben megismerhető a közel harminc éves papi pályája. A kötet további részében négy évszakra bontva olvashatók a prédikációk, a hozzájuk fűződő történetek, és az atya saját élményei az évszakokat, az ünnepeket illetően. 
Vereb István megjegyezte: a könyv egy lelki gyakorlatnak is felfogható. Érdemes minden héten elővenni, pénteken vagy szombaton, így az olvasás után idő is juthat az elmélkedésre egy elcsendesedés közben. Ahogyan dr. Bábel Balázs érsek az előszóban megjegyezte: „Vegyük kezünkbe a könyvet vasárnapot megelőzően vagy utólag, vagy csak úgy olvasgassuk, hogy elmélyüljön bennünk a jézusi tanítás. Így bocsátom útjára a könyvet: vedd és elmélkedj ebből!”

Finta József atya a könyvbemutatón úgy fogalmazott számára is ajándék ez a könyv, örül, hogy sokaknak nyújthat kapaszkodót általa, papi életének ezen értékeivel. A beszélgetés során felidézte, hogyan is kezdte lejegyezni egykoron a prédikációit.

A gyökerek a szegedi szemináriumi évekig nyúlnak vissza. A miséhez kapcsolódó reggeli elmélkedéseit naplóba jegyezte le, az Isteni sugallatokat, gondolatokat a későbbiekben is folyamatosan leírta. Később már papként a prédikációit is papírra vetette, eleinte kézírással, később már számítógéppel. Ez utóbbi akkor következett be, amikor Kalocsáról áthelyezték, és az ottani hívei kérték, küldje el nekik, hogy továbbra is hallhassák, olvashassák prédikációit. Így a leírt prédikációkat e-mailben rendszeresen elküldte számukra, új helyéről, Kiskunhalasról. Ezt később a Facebook-oldalán osztotta már meg. Egyre több helyről kap azóta is pozitív visszajelzéseket, nagyon sokan olvassák és szeretik írásait.
Az atya a kötetben olvasható történetek kapcsán elmondta, mintegy ötszáz történetet őriz, melyeket használ a prédikációihoz, fontos részei az elmélkedéseinek. Van néhány, melyet ismétel, mert mondanivalójuk nagyon időtálló és jó.

Vereb István arra is rákérdezett, mit jelent Finta József atyának a Szentírás. Kifejtette: megtalálta benne önmagát, mindig érzi, a történetben ki is ő valójában. Személyes üzeneteket kap általa az elmélkedéseiben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában