Kiskunvíz

2022.09.11. 16:53

Új ivókutat avattak Kalocsán, az Érsekkertnél

Korszerű, új ivókutat adott át a Kiskunsági Víziközmű-szolgáltató Kft. (Kiskunvíz) pénteken, az Asztrik tér és a Kunszt József utca sarkán. Az Érsekkert főbejáratához vezető sétány elején tartott rendezvényen több iskolai osztály is megjelent, hogy egy rövid előadás keretében tájékoztatást kapjon a vízellátásról, a régió ivóvizének minőségéről, illetve arról, hogy a palackozott helyett mennyivel fenntarthatóbb a vezetékes víz fogyasztása egy olyan városban, ahol a kalocsaihoz hasonlóan fémektől (például vas, mangán) megtisztított, parti szűrésű kutakból származó ivóvíz folyik a csapból.

Gábor János

FIlvig Géza kalocsai polgármester elsőként ivott az újonnan átadott kútból.

Fotó: Gábor János

Mátyus Zoltán ügyvezető igazgató felidézte: a Kiskunvíz két évvel ezelőtt nyert KEHOP-pályázati forrást egy környezettudatosságra nevelő projektre, amiből több tucatnyi programot hajtottak végre. Városi rendezvényekre települtek ki, legalább ezer iskolást fogadtak az ivóvíz- és szennyvíztisztító telepeiken, víz világnapi konferenciát szerveztek, leforgattak és terjeszteni kezdtek egy ismeretterjesztő rövidfilmet, illetve három városban adtak át új, modern ivókutat, lakossági felhasználásra. A Kiskunhalas és Kiskőrös után Kalocsán is kihelyezett berendezéssel azt demonstrálják, hogy a régió milyen szerencsés helyzetben van, amiért kiváló minőségű forrásokból kaphatja az ivóvizet.

Filvig Géza kalocsai polgármester (balra) és Mátyus Zoltán ügyvezető igazgató adta át az új ivókutat.
Fotós: Gábor János

– Egy köbméter, vagyis ezer liter ivóvíz árából csak 1-2 palack ásványvizet tudunk megvásárolni. Ez borzasztó szám és nagyon felelőtlen viselkedés; ezért is igyekszünk mindenkit rábírni a vezetékes vízfogyasztásra – mutatott rá Mátyus Zoltán. – Naponta hárommillió PET-palack landol a kukában a világon, aztán rosszabb esetben valamelyik óceánban végzik, hatalmas műanyagszigeteket alkotva. Pedig egy ember napi vízfogyasztása csak 2-3 liter, ami könnyebben, olcsón elérhető a csapból – nyomatékosított.

Dr. Filvig Géza polgármester az átadón megköszönte a csak Kalocsa alatt mintegy 134 kilométeres hálózatot üzemeltető Kiskunvíznek, hogy egészséges ivóvízzel látják el a lakosságot. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a vállalat rendkívül régi, elavult hálózatot üzemeltet és bár igyekszik fokozatosan felújítani, komoly kihívásokkal küzd. Mindezek ellenére az önkormányzat és a közműszolgáltató cég is mindent meg fog tenni azért, hogy fenntartsa a minőségi ivóvízellátást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában