Galériával

2022.09.24. 19:55

Kiváló hangulatú szüreti felvonulást rendeztek Nemesnádudvaron

A 35. Szent Mihály napi újbor ünnepre gyűltek össze az érdeklődő a nádudvari és környékbeli lakosok és a külföldi vendégek szeptember 24-én délelőtt a Községháza előtt. Az ünnepség hivatalos megnyitását tartották. A jelenlévőket Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője és Kovács István polgármester köszöntötte. Az ünnepi beszédek után a szüreti felvonulást tekinthették meg a látogatók.

Márton Anna

A táncosok is felvonultak az ünnepen.

Fotó: Márton Anna

– Jobbnál jobb nemesnádudvari borokat kóstolhattunk és kóstolunk ma este. Örömömre szolgál, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Bor Bagoly pincéje is csatlakozott a bortúrához – kezdte ünnepi beszédét Kovács István polgármester.

Kiemelte, hogy idén a Balatonboglári borvidék képviseletében Légli Ottó borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke borait kóstolhatják a bortúra résztvevői. Reményei szerint minden évben másik borvidék mutatkozik majd be a borünnepen, megismertetve, közelebb hozva más vidékek borait az itt élők részére. Mivel a nemesnádudvari borok egyre jobbak, elérkezettnek találták az időt arra, hogy megalakuljon a Nemesnádudvari Szent Mihály Lovagrend. Az egyesület olyan civil szerveződés amelynek egyetlen célja, hogy a kiváló nemesnádudvari borok, a borvidék borainak hírnevét méltó módon terjessze és öregbítse minél szélesebb körben. Valamint feladata a kulturált borfogyasztás népszerűsítése.

Kovács István polgármester köszönetet mondott Zsigó Róbert képviselőnek, hogy közbenjárására a Belügyminisztérium Hungarikum Bizottsága anyagilag is támogatta a rendezvényt, illetve minden segítőnek megköszönte a munkáját.

Mindenkit nagy tisztelettel köszöntött Zsigó Róbert országgyűlési képviselőként és egy kicsit nemesnádudvariként is.  Kiemelte, hogy fontos a szüreti felvonulások, mulatságok idején azt is végig gondolni, hogy ilyenkor mit is tisztelünk, mit ünneplünk.

 – Ilyenkor megtiszteljük azt az alázatos szorgalmas munkát, amelyet oly sokan tettek az egész évben azért, hogy bő és jó minőségű szőlő teremjen itt a környékünkön is. Az ezt követő munkát, mikor a jó minőségű szőlőből kiváló borokat készítenek hozzáértők, amely ezután a családi és baráti összejövetelek egyik díszét jelenthetik majd. Egy mondás szerint minden egyes pohár borban amit megiszunk, egy egész év szőlőtermelése van jelen és talán sok év munkája is, mégis a legtöbb ember csak ledönti a torkán anélkül, hogy egyáltalán megpróbálná kiolvasni mindezt belőle – mondta Zsigó Róbert. Hozzátette, hogy érdemes végig gondolni, hogy az elmúlt esztendőben mi az amit közösen sikerült megvalósítani.

– Ha körülnézünk, akkor mondhatjuk, hogy sikerült felújítani a Művelődési Házat, de még nem fejeztük be a munkákat, folytatnunk kell. Az iskolát, a Községházát, a plébániát, az orvosi rendelőt, a kézilabdacsarnokot és a játszótereket sikerült fejleszteni. Természetesen dolgunk az elkövetkezendő időszakban is van még bőven, de azt gondolom, hogy amit a nemesnádudvari közösséggel sikerült elérnünk arra mindannyian büszkék lehetünk. Ezt is meg tudjuk ünnepelni – fogalmazott köszöntőjében a honatya. A borünnepre sok barátot, az asztalra jó ételt és jó borokat, a mindennapokra összefogást kívánt.

A szüreti felvonuláson részt vett a Kiskunfélegyházi Mazsorett csoport, a Kecskeméti Városi Fúvószenekar, Bácsbokod, Gara, Harta, Homokmégy, Vaskút, Kalocsa, Nemesnádudvar hagyományőrző táncos egyesületei. Felvonult a Szent Orbán Borlovagrend. Lovaskocsin érkezett a borkirálynő, majd traktoron szőlőtaposás, mustkóstolás várta az ünneplőket.

A háromnapos ünnepen minden korosztálynak kínál érdekes programokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában