Galériával/Kecskemét

2022.09.08. 19:55

Az aszály ellenére a tavalyinál is több búzát ajánlottak fel

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kisasszony napi terményáldási adományozó ünnepségét rendezték meg csütörtök délután a XIV. Civil Korzó kiemelt részeként Kecskeméten, a Szent István szobornál. Az összefogásnak köszönhetően a tavalyi búzamennyiség dupláját gyűjtötték össze a Kárpát-medence magyar gyermekeket segítő szervezetei számára.

Horváth Péter

Megáldották a terményeket.

Fotó: Bús Csaba

A programot 12 éve hívta életre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány együttműködésben.

A program keretében Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyarlakta régióiból ajánlottak fel búzát a gazdák magyar gyermekeket segítő szervezetek számára. Idén a megyében öt gyűjtőponton lehetett adományt felajánlani: a kunszállási Júlia Malom, a jánoshalmi Felsőbácskai Műmalom, a solti Borbély István, az akasztói Kalapos Frigyes és a városföldi Anthera Kft. fogadta a hozzájárulást, az őrlésben pedig a kunszállási, jánoshalmi malom működött közre.

Adományozók felajánlásából készült gyönyörű terményoltár mondtak köszöntőt a felszólalók.

Cseh Tibor András, a MAGOSZ megbízott főtitkára hangsúlyozta, hogy 

a program által támogatott szociális intézmények egész éves lisztszükségletét fedezik a Kárpát-medencei gazdák jóvoltából összegyűlt adományokból. Kiemelte a program megyei koordinálásában jelentős szerepet játszó Máltai Szeretetszolgálat szerepét, de mint fogalmazott, a legnagyobb köszönet a gazdáknak jár ebben az aszályos évben. Azt is elmondta, hogy nemrégiben érkezett a hír, hogy csángóföldre is elért az adomány és az ottani templomokban Magyarok Kenyere-lisztből sütik a szent ostyát.

Somodi Ferenc, a Kecskeméti Hírös Gazdakör elnöke beszélt a program részleteiről, majd köszönetet mondott minden felajánlónak, aki a kezdeményezés mellé állt. Emlékeztetett az időjárás, a pandémia és a szomszédban dúló háború jelentette nehézségre, amivel az agráriumban dolgozóknak szembe kellett néznie. – Mi azonban vetettünk, hogy később arathassunk is. Összefogásunkat és erőnket jelenti az az eredmény, hogy idén az összegyűjtött búza és búzajegy adományokkal a múlt évi mennyiséget megdupláztuk – mondta a köszönet hangján, hozzátéve, hogy megyénkben is sok rászoruló család asztalára kerül majd az adományból.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy ezekben a nehéz időkben is meg kell találnunk a békét és figyelnünk muszáj egymásra. A béke mellett a bizalom és biztonság fontosságát is érintette, utóbbit a mindennapi kenyér adja meg nekünk, amit egyre inkább megbecsülünk majd. A Magyarok Kenyere program is ezt a biztonságot teremti meg nekünk.

A terményeket a történelmi egyházak részéről Dr. Finta József, a Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia plébánosa, Kiss János, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség elnöklelkésze, Varga Nándor, a Kecskeméti Református Egyházközség elnöklelkésze és
Balázs Mihály, a Kecskeméti Görögkatolikus Egyházközség lelkésze áldotta és szentelte meg.

Az ünnepségen Pitti Katalin operaénekes énekelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában