Galériával

2022.09.08. 19:14

Megmutatták magukat a kecskeméti civilek – videóval

Két év kihagyás után 14. alkalommal rendezte meg a Civil korzót a Városi Civil Kerekasztal csütörtökön Kecskeméten, a Szent István szobornál. A XIV. Civil Korzón kulturális események, kóstolók, kerekasztal beszélgetések várták a kilátogatókat, kiemelt programpontként pedig átadták a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében összegyűlt adományt.

Horváth Péter

Kóstolókkal is várták az érdeklődőket.

Fotó: Bús Csaba

Közel 50 szervezet vett részt a civil szervezetek hagyományos seregszemléjén, a csütörtökön megrendezett XIV. Városi Civil Kerekasztal programján, hogy megmutathassa magát színpadi produkciókkal, és a sátrakban kiállításokon, foglalkozásokon.

Az eseményen Engert Jakabné alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket.

– Önöknek, civileknek nem csak helyük, de fontos szerepük is van abban, hogy Kecskemét olyan élhető város, amilyenné közösen tettük – kezdte beszédét az alpolgármester, hangsúlyozva, hogy a Városi Civil Kerekasztal a civil szervezetek egyik kiemelt szövetsége.
Elmondta, hogy Kecskemét városvezetése  nem csak szavakkal, hanem tettekkel, anyagi erőforrásokkal is támogatja a civil szerveződések működését. – Tesszük ezt azért, mert hiszünk abban, hogy önökkel együtt közösen dolgozhatunk azon, hogy minden kecskeméti polgár büszke legyen kecskemétiségére – mondta az alpolgármester, kiemelve: szükség van az olyan napokra, amikor a civilek a szürke és dolgos hétköznapokból kilépnek a fényre és egy-egy rendezvénnyel megmutatják magukat. Ezzel egyben felhívva az itt élők figyelmét arra, hogy nem csak léteznek, de értük, a közös célokért dolgoznak, amit a sokszínű programkínálat is megmutat.

Engert Jakabné kiemelte: szívének különösen kedves kezdeményezés a Kisasszony napi terményáldás. Szeptember 8-a Szűz Mária születésének ünnepe és a magyarok nem csak tisztelik Máriát, hanem példakép is számukra. Az alpolgármester megköszönte a civileknek, hogy mindig a város szolgálatában állnak, szeretettel és gördülékenyen veszik az akadályokat, valamint szem előtt tartják a közösség boldogulását, segítve a várost és az önkormányzat munkáját.

Molnár Szilárd a Városi Civil Kerekasztal soros elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. – Az elmúlt évek megmutatták, hogy az önkéntesek, civil szervezetek, öntevékeny csoportok nélkül a város ellenállóképessége gyenge lenne a kihívásokkal szemben – mondta Molnár Szilárd, utalva a pandémiára, az amiatti lezárásokra és a szomszédunkban dúló háború okán hazánkba érkező menekültáradat kezelésére. Mindezen kihívások között működtették az alapvető szolgáltatások a város intézményeivel karöltve. – Ez az egymásrautaltság, a kölcsönös együttműködés teszi lehetővé, hogy a város közösségeinek reziliencia, vagyis rugalmas ellenállási képességének szintje emelkedjen. Ezen is múlik Kecskemét sikere, hogy a klímaváltozás, a digitalizáció, az öregedő társadalom kihívásaival miként birkózik meg – mondta Molnár Szilárd, aki hangsúlyozta, hogy 

Kecskeméten közel 500 civil szervezetet jegyeztek be, és a Városi Civil Fórum mintegy 100 szervezetet tudott megszólítani, közülük közel 50 szervezet nyolc kerekasztallal, 15 sátorral tudott jelen lenni az eseményen.

Az eseményen belül 16.45-kor kenyéráldást tartottak és átadták a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban összegyűjtött adományt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában