Baja

2022.08.11. 17:29

Újra bezárt a Sugovica szabadstrand

Az alacsony vízállás miatt újra bezárt a strand.

Márton Anna

A híd mellett a Duna zátonyain keresnek sokan enyhülést a Sugó helyett.

Fotó: Márton Anna

A nyári szezonban immár másodszor, augusztus 9-től ismét bezárt a Sugovica szabadstrandja. A belvárosi csodálatos homokos part a Sugóval, szemben a Petőfiszigettel igazi oázis a bajaiaknak. Az elmúlt években már sajnos volt hasonló zárás a Duna alacsony vízállása miatt. Ráadásul a folyó vízszintje még mindig csökken. A Sugószabadstrand üzemeltetésének feltétele a 100 centiméteres vízállás a mércén. A jelenlegi vízállás a Sugovicán ezt nem éri el, ezért újra bezárt a strand. A tartósan aszályos időszak miatt lesüllyedt a Duna vízszintje, újból a kritikus szint alá, így ebben az évben már második alkalommal kell bezárni a strandot, így az meghatározatlan ideig nem üzemel. 

Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint júliusban extrém szárazság volt jellemző a térségünkre: átlagosan 10 milliméter csapadék hullott, ami elenyésző mennyiség az átlaghoz – ami 62 milliméter – képest. A hónap végére az éves csapadékösszegből számított hiány 161 milliméter, tehát többhavi csapadék hiányzik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában