Rezsiköltség

2022.08.28. 15:28

Intézkedési terv készül az energiaválság miatt Kalocsán is

Az önkormányzatnak az egyik városatya javasolta, hogy az elszabadult energiaárakra reagálva sürgősen alakítson ki új stratégiát, amivel visszafogja intézményei és cégei rezsiköltségeit. Mint kiderült, már dolgoznak egy ilyen terven, és hamarosan szavazásra is bocsáthatják.

Gábor János

Király Róbert (jobbról a második) intézkedési tervet sürgetett az elszabadult energiaárak miatt.

Fotó: Gábor János

Az energiaválság miatt kért új költségvetési intézkedéseket a várostól Király Róbert képviselő, a testület e heti ülésén. Előterjesztésében emlékeztetett: az önkormányzatok már most is csak piaci áron tudják beszerezni az energiaforrásokat, ami komoly plusz összegekkel fogja terhelni a büdzsét. Az intézményeket, illetve gazdasági társaságokat érintő árváltozások százmilliós nagyságrendű többletkiadásokat eredményezhetnek, és akkor a közvilágítás még szóba sem került – húzta alá.

 

A városatya úgy számol, hogy 2023-ban a villamosenergia 122, míg a gázfogyasztás akár 170 millió forintos többletkiadást jelenthet a költségvetésnek.

 

Mindeközben az általános tartalék jelenlegi mértéke kb. 45 millió forint, vagyis szerinte nem világos, hogy az önkormányzat miből fogja kigazdálkodni az áremelkedést. A képviselő azt javasolta, hogy az önkormányzat  energetikai szakértő bevonásával– mihamarabb készítsen tervet a kiadások csökkentésére és hozzon létre egy ezzel foglalkozó bizottságot is.

Filvig Géza polgármester ezen a ponton jelezte, hogy korábban már felkérte dr. Kiss Csaba jegyzőt egy olyan lista összeállítására, ami az önkormányzat energiaválsággal kapcsolatos feladatait veszi sorra, illetve jelezte a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. felé is, hogy vizsgálják felül a köztulajdonú ingatlanok működési költségeit. Hozzáfűzte: az önkormányzati cég más forrásból származó gázszolgáltatásra már kiírt egy közbeszerzési pályázatot, de ajánlat nem érkezett rá, viszont szeptember 15-ig biztosan új gázszolgáltatási szerződést kell kötnie. Az ebben szereplő feltételeket a képviselő-testület elé fogják terjeszteni, akár rendkívüli ülés keretében – ígérte, megjegyezve: mindezek ismeretében okafogyottnak érzi egy energiaválsággal kapcsolatos bizottság felállítását.

Szabó Balázs hozzáfűzte: jó és természetes, hogy elindult egy folyamat, amiben megoldást keresnek az energiaárak emelkedésére, ám szerinte a téma nagyobb horderejű annál, hogy sürgősségi napirend formájában kerüljön a képviselők elé. 

Filvig Géza válaszban közölte: mivel a rendes ülésekhez öt nappal korábban írásban ki kell küldeni a napirendeket, aligha lesz mód a normál rend szerint eljárásra.

Az előterjesztő kérésére dr. Jéri Tamás, a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. ügyvezetője is hozzászólt a napirendhez és megerősítette, hogy szeptember 30-ig szerződésben rögzített áron tudják beszerezni a gázt, de előtte 15 nappal valóban új megállapodást szükséges aláírni. Ami az önkormányzati ingatlanok, mint gázfogyasztási pontok átvizsgálását illeti, ezzel kapcsolatban a nyáron már készítettek egy összefoglalót, amihez profi energetikai szakértőt is felkértek. Vele egyeztetve van kialakult elképzelésük a lehetséges megtakarításokra, de először átnézik az egyes ingatlanok energetikai besorolását, majd azt, hogy mely épületet hogyan hasznosítsák a jövőben. Jelenleg mindegyiknek van funkciója, így keresik, hogy melyeket kell megtartani és melyek nélkülözhetőek. A működésből kivonásra kerülő ingatlanokba csak 5-10 fok közötti temperáló fűtést terveznek, de ennek költségét szintén ki fogják számolni. Király Róbert képviselő elfogadta az igazgató válaszát, és mivel kielégítőnek érezte, hogy indultak intézkedések az ügyben, visszavonta az előterjesztését, de jelezte: várja a jegyző beígért teendő listáját és a végleges intézkedési tervet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában