Magyar Falu Program

2022.06.13. 20:06

Saját telephelyet vásárolhatott a hercegszántói egyesület

A településen még 2020 őszén megalakult a Külterületi Útjaink és Környezete Karbantartásáért Egyesület (KÜKE). Feladata elsősorban a község külterületi útjainak karbantartása, ami igen fontos a földműves gazdálkodók részére.

Tölgyesi Gábor

Zúzógép munka közben az egyesület új telephelyén. Fotó: Tölgyesi Gábor

– Tavaly májusban a Magyar Falu Programhoz nyújtottunk be egy beruházási pályázatot telephelyvásárlására és a felújítására – mondta hírportálunknak Gyurity Istvánné elnök. Hozzátette, október végén kapták meg az értesítést, miszerint közel hatmillió forintot nyertek el. 

– Ez az összeg lehetővé tette azt, hogy egy pályázatmódosítással az Örs utcában vásárolhattuk meg telephelyünket, mely megfelel működési igényünknek. Könnyen megközelíthető és a jó adottságainak köszönhetően a gyűjtendő törmelék és a feldolgozott alapanyag szállítása tökéletesen megoldható. A már ott lévő anyagot egy vállalkozó munkájának igénybevételével feldolgoztattunk, melyből nagyjából 880 köbméter alapanyagot nyertünk ki az utak javításához – mondta. 

– Legfontosabb feladatunk a telephely bekerítése két nagy méretű kapu létrehozásával, valamint a rajta lévő épületben egy kis iroda (melegedő) kialakítása, hogy megkezdhessük a rendeltetésszerű működést. 

Előreláthatólag ez egy-két hónapon belül elkészül, és ezáltal felügyelet mellett a tagság megkezdheti a szelektív törmelék hordását 

– tette hozzá Gyurity Istvánné. Mint elmondta, az idei évi működés támogatására tavaly beadtak egy hárommillió forintos pályázatot, melyből 990 ezer forintot elnyertek. 

– Ebből az összegből meg tudjuk oldani a melegedő fűtésének kialakítását, valamint a telep felügyeletének megvalósítását. Februárban a LEADER-program keretén belül egy Urban SMV70 ágaprító beszerzését pályáztuk meg, hogy tagjaink részére megkönnyítsük a telkükön lévő felgyülemlett zöldhulladék feldolgozását – mondta az elnök. 

– Ezen eredmények elérése sokat számított abban, hogy az induló 23 fő taglétszámunk 2021 végére 55 főre emelkedjen, mellyel az elnyert pályázati pénzek mellett a befizetett hozzájárulás közel 11 millió forintos gazdálkodást tesz lehetővé. Tovább keressük a pályázati lehetőségeket, mert a jövő a környezetünk védelme, és ennek érdekében szeretnénk a lehető legtöbbet nyújtani a közösség és az egész település javára – mondta Gyurity Istvánné. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában