Sutus Henrietta

2022.04.21. 19:55

Az ország legjobbjaival méri össze tudását a kecskeméti diáklány

Sutus Henrietta, a Kocsis iskola tanulója kiemelkedően tehetséges virágkötészetben. Ezt bizonyítják versenysikerei is. Az elmúlt hetekben több rangos díjat nyert. Néhány nap múlva pedig a Szakma Sztár versenyen képviseli az iskoláját.

Sebestyén Hajnalka

Szarka Erika tanárnő és Sutus Henrietta a tanműhelyben Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola diákjai rendszeresen méretik meg magukat virágkötőszakmában. Az elmúlt két évben erre nem adódott alkalmuk, így most mind a tanulók, mind a tanárok örömmel veszik, hogy újra versenyezhetnek. A sok tehetség közül kiemelkedik Sutus Henrietta. A végzős diáklány díjak sokaságát nyerte az elmúlt hetekben. Bejutott a Virágkötő és virágkereskedő tanulók Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjének első fordulójába. 

Elnyerte a legjobb szóbeli felelet különdíját, és a nem rangsorolt első három helyezett között végzett, ezért ő képviseli az iskolát április 25–27. között Budapesten, a Szakma Sztár Fesztiválon. 

A rendezvényen gyakorlati virágkötészeti feladatokat kapnak a versenyzők, és a versenybizottság értékelései alapján dőlnek majd el a dobogós helyezések.

Szombathelyen a XXXIII. Savaria Floriadae Fiatal Virágkötők Versenyén Henrietta Ajándékcsokor kategóriában, Asztaldíszítés kategóriában és Virágszőnyeg kategóriában egyaránt első helyezést szerzett, így elnyerte az összetett első helyezést is. Mindezek eredményeképp: jövőre az EuroSkills 2023 nemzetközi szakmai versenyen nagy eséllyel ő képviseli hazánkat. 

A fiatal tehetséget Szarka Erika oktató készítette fel a versenyekre. Henrietta már javában készül a jövő heti Szakma Sztár versenyre, ahol írásbeli és szóbeli, illetve gyakorlati feladatok egyaránt várnak rá. Elmesélte, gyermekkorában nem erre a pályára készült, végül azonban az élet úgy hozta, hogy a Kocsis iskolában virágkötő szakon folytatja tanulmányait.

– Nagyon boldog vagyok, hogy rátaláltam a virágkötészetre. Csajos szakma, szép és finom, az illatok csodálatosak, ráadásul imádom a virágokat. Kedvenceim a tavaszi virágok, a tulipán, a nárcisz, a jácint és a frézia. Az élő mellett száraz virágokkal is szeretek dolgozni, azokból tartósabb virágkölteményeket alkothatok. 

A virágkötészetben megvan minden, amire vágyom. Szabadjára engedhetem a fantáziámat, megvalósíthatom kreatív elképzeléseimet. 

A jövőmet is ezen a pályán képzelem el, szeretnék majd saját virágboltot egyszer – összegezte véleményét Henrietta, aki idén teszi le a szakvizsgát, majd szeptembertől szintén a Kocsisban folytatja tanulmányait egy plusz kétéves érettségi vizsgával záruló képzésen. 

A diáklány kiváló versenyeredményeinek köszönhetően virágkötészetből már nem kell vizsgáznia, sikereivel kiváltotta. 

– Nagyon büszke vagyok minden versenyzőmre, Henriettára pedig különösen! – tette hozzá Szarka Erika tanárnő. – Szombathelyen óriási eredményeket értünk el. Henrietta mellett több lány is hozott dobogós helyezéseket, így összességében iskolánk lett a legeredményesebb. Erre nem volt még példa, mindig a dunántúliak a legjobbak – mesélte büszkén, majd rátért a diáklány tehetségére. 

– Minden évfolyamon vannak tehetségek, de Henriettának különösen jó érzéke van a virágkötészethez. Sokat gyakorol, szorgalmas és kreatív. Vannak ötletei, de nyitott arra is, amit én mutatok neki. Nem tudok neki olyan feladatot adni, amit ne tudna elkészíteni. Örülök a sikereinek, nagyon jó szakember válhat belőle – mondta végül Szarka Erika tanárnő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában