Ünnepség

2022.04.28. 17:25

Az Aranybullára emlékeztek Tasson

Nyolcszáz évvel ezelőtt, Szent György napján, Fehérváron II. András királyunk törvényre emelte az Aranybullát. Az európai történelemben egyedülálló oklevél a nemzeti szabadság és önállóság eszmeiségét hirdette és hirdeti. Ebből az alkalomból tartottak ünnepséget vasárnap Tasson, melynek első részében a Millenniumi parkban lévő Szent Korona emlékmű második felavatására került sor.

Gulyás Sándor

A Szántó Éva keramikusművész keze nyomán készült emlékművet Bese Gergő plébános is megáldotta. Fotó: Gulyás Sándor

A három éve, 2019. október 26-án felavatott emlékmű egy 1529. október 30-i eseménynek állít emléket, amikor is Szulejmán szultán a birtokába került koronát és a túszul fogva tartott Várdai Pál nagyszombati püspököt és Perényi Péter koronaőrt visszaadta Szapolyai János magyar királynak. Rendkívül fontos esemény ez a korona történelmében, hiszen ha kikerül török földre – hasonlóan több más keresztény ereklye sorsához –, könnyen végérvényesen nyoma veszhetett volna. 

Mivel mértékadó leírások csak a XVI. század második felében készültek róla, lehet, hogy nem is tudnánk, hogyan nézett volna ki. Azért a második avatása volt ez az emlékműnek, mert mostanra készültek el a Tassi Helytörténeti Egyesület jóvoltából – Szántó Éva keramikusművész keze nyomán – a korona tűzzománc képei, drágakövei, amelyek felhelyezése után teljes szépségében látható a négyszeres nagyítású Magyar Szent Korona a vörösmárvány-talapzaton. A három évvel ezelőtti, 490. évfordulóra csak maga a korona készült el – mondta el hírportálunk érdeklődésére Németh Gábor polgármester.

Az emlékművet Bese Gergő katolikus és Dobos Bence református lelkész áldotta meg. A program a faluházban folytatódott. Németh Gábor polgármester köszöntőjében megemlékezett arról, hogy idén ünnepli fennállásának 1020. évfordulóját Tass. Állam­alapító királyunk, Szent István, 1002-ből származó adománylevelében, melyet a Veszp­rém­völgyi Apáca­rendnek címzett, már említi a községet. Ebben az évben minden helyi önkormányzati és civil rendezvény ennek a fontos évszámnak a tükrében kerül megrendezésre. Vesztergám Miklós tárogatóművész az Aranybulla kiadásának körülményeit idézte fel. Az előadó emlékeztetett az egyedülálló oklevél kiadásának körülményeire, arra a tényre, hogy II. András uralkodása alatt általános elégedetlenség volt tapasztalható a nemesség körében, amely szinte minden, joggal bíró társadalmi réteget érintett. A bárók körében az váltott ki feszültséget, hogy András velük szemben külföldi bizalmasainak juttatott számos pozíciót, illetve, hogy szorult anyagi helyzetében az idegenektől kért pénzügyi segítséget, akik ennek fejében befolyásra tettek szert a magyar politikai életben. A közismert Bánk bán című Katona József-drámában erről ír a szerző. 

Az Aranybulla fontosságának, születésének körülményei mellett kitért az előadó a Szent Korona Tan jelentőségére, történelmi értékeire, és annak XXI. századi hatásaira, üzeneteire. A rendezvény a Székely himnusz eléneklésével ért véget, melyet Vesztergám Miklós tárogatón kísért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában