Kecskemét

2021.12.08. 12:54

Elhunyt Baltás Dániel, a Katona József Gimnázium egykori igazgatója

Életének 82. évében, december 5-én vasárnap elhunyt Baltás Dániel, a kecskeméti Katona József Gimnázium nyugalmazott igazgatója. A gyászhírt az iskola közösségi oldalán tették közzé szerdán.

Hraskó István

„Személyében olyan pedagógusra emlékezünk, aki ezer szállal kötődött szeretett iskolájához, hiszen először diákja, majd tanára és végül – nyugdíjba vonulásáig –10 éven át igazgatója volt a gimnáziumnak” – emlékeznek a gimnázium közösségi oldalán.

Baltás Dániel egyetemi tanulmányait Szegeden végezte, ahol magyar, történelem szakos középiskolai tanári képesítést kapott. Később ugyanitt a filozófia szakos tanári diplomáját is megszerezte. A pedagógus pályát 1963-ban szülővárosában, Kecskeméten kezdte: előbb a Bányai Júlia Gimnáziumban, majd a 1966-tól Közgazdasági Szakközépiskolában nevelt, oktatott. A tanítás mellett évtizedeken át megyei szakfelügyelőként majd szaktanácsadóként osztotta meg szakmai és módszertani ismereteit a megyében dolgozó kollégáival. A Katona József Gimnázium tantestületébe 1984-ben került.

„A tanítás mindig öröm volt számára, következetesen és színvonalasan végezte munkáját, amit a tanítványok eredményei folyamatosan bizonyítottak. Amikor 1991-ben megbízták az intézmény vezetésével, a munkájában és életében is új fejezet kezdődött. Komoly kihívások vártak rá. Először újjá kellett szerveznie az iskola vezetését és a tantestületét is. Közben vigyázott arra, hogy megőrizze a gimnázium korábbi szép eredményeit, és társadalmi elismertségét. Civil szervezetek és öregdiákok segítségével megerősítette, kibővítette az iskola támogatói körét. Vezetői feladataiban, elképzeléseinek megvalósításában mindig számíthatott a pedagógusok, a szülők és a diákok együttműködésére. Az ő vezetése alatt az idegen nyelvek oktatása gyökeresen átalakult. Az orosz nyelvet fokozatosan felváltotta a német nyelv, az angol és német nyelv mellett pedig további hat idegen nyelv közül választhattak a tanulók” – olvasható a megemlékezésben

Mint írják, az iskola első magyar angol két tanítási nyelvű osztálya 1992-ben érettségizett.

Baltás Dániel társadalmi igényeket érzékelve átalakította a gimnázium oktatási szerkezetét: bevezette a hat évfolyamos képzést, miközben megtartotta a jól bevált négy évfolyamos oktatást is.

„Létrehozta az informatikai szakképző osztályt, aminek köszönhetően kialakulhatott a gimnázium korszerű informatikai eszközparkja. Változatos tanórán kívüli programok megvalósításával színesítette a diákok életét és formálta személyiségüket.Többek között ösztönözte az iskola diákszínpadának megalakulását. Irányításával a diákok számára a tantestület rendszeresen szervezett külföldi tanulmányi utakat. Testvériskolai kapcsolatokat sikerült kialakítania kettő bajor középiskolával. Tisztelte, ápolta az iskola hagyományait, fáradhatatlanul irányította a jelenét, és előrelátóan alakította a jövőjét. Új rendezvényeket hívott életre, amelyek mára hagyománnyá váltak (...) Értékteremtő munkájával maradandót alkotott az iskola történetében. Emlékét tisztelettel megőrizzük” – fogalmaznak a közleményben.

Baltás Dániel munkásságáért 2001-ben megkapta a Kecskemét Városért Oktatási Díjat.

A Petőfi Népe 1991. augusztus 31-ei számában megjelent egy interjú Baltás Dániellel, akit akkoriban neveztek ki a Katona József Gimnázium új igazgatójává. „...az igazgató csak cím, a tanár pedig méltóság. Én is ezt tartom. Vagyis: egyszerűen szolgálatnak fogom fel új beosztásomat” – nyilatkozta a lapnak Baltás Dániel.

Ezek is érdekelhetik