Nagybaracska

2021.11.10. 06:55

A vidék fejlesztése a polgármesterek közös célja

A választókerület vidéki polgármestereivel találkozott Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője a napokban. Az elöljárók egyeztettek az önkormányzatokat érintő kormányhivatali ügyekről a járási kormányhivatal vezetőjével. Továbbá közbiztonsági ügyekről is tárgyaltak András István rendőr ezredessel, a Bajai Rendőrkapitányság vezetőjével.

Márton Anna

Fotó: Kopri

Az eseményen Bögi István András, Nagybaracska polgármestere vendéglátóként röviden bemutatta a települést, majd a honatya részletezte az idei elért eredményeket és a további terveket.

Bögi István András kiemelte, hogy Nagybaracska büszkesége a hat monográfia, ami a volt iskolaigazgató, Hajdók Imre munkásságát dicséri. Valamint említést tett a legkorábbi dokumentumról is, amelyben a települést már megemlítették.

– A legrégebbi lelet, ami a településünket említi, egy 1320-ban keletkezett dokumentum egy földtulajdon rendezésének témájában, és 1750–1753 közzé tehető, amikor az oktatás elindult a településen. Jelenleg az iskolában száz-egynéhány gyerek jár, az óvodánkban hatvan körüli a létszám – mondta rövid előadásában a polgármester, aki a községben lévő civil egyesületek közül kiemelte a sporthorgász-egyesületet, a polgárőr-egyesületet, valamint a több évtizedes hagyománnyal rendelkező Gyöngyösbokréta Népdalkört. A polgármester elmondta, hogy a településen a régi emlékek szerint javarészt mezőgazdasággal foglalkoztak a családok, megemlítette a takácsokat, a vesszőfonással foglalkozó szakembereket és a környéken nagy hírű halfőző tudományáról híres Sobri Józsefet.

– Bízunk benne, hogy jön az utánpótlás. Minibölcsődénk van, köszönjük a kormány családtámogatási törekvéseit. Érezzük a hatását az ingatlanpiacon, a fiatal családok egyre többen vásárolnak itt házat. Bízunk benne, hogy egyre többen leszünk – fogalmazott Bögi István András.

Zsigó Róbert hírportálunknak elmondta, hogy rendszeresen kapcsolatban van a választókerület vidéki polgármestereivel, és amiben tud, segít nekik.

– Ilyenkor beszélünk a fejlesztésekről, arról, amit elértünk és a tapasztalatokról, illetve arról, hogy mi legyen a következő terv, mit kell elvégezni a vidéki településeken. Többször hangsúlyozom, hogy a kormány egyik legfontosabb célja, hogy a vidéki településeket fejlessze, erősítse, hogy akik itt élnek családok, azok megfelelő körülmények között tudják igénybe venni az egészségügyi, az oktatási, az egyéb hivatali ügyintézési szolgáltatásokat. A Magyar Falu Program ennek az egyik eleme, amelyben óvodákat, művelődési házakat, orvosi rendelőket tudunk felújítani. Külön egyeztetünk az önkormányzatokat érintő kormányhivatali ügyekről, ezért a járási kormányhivatal vezetőjét is meghívtuk. Továbbá közbiztonsági ügyekről is tárgyalunk, a rendőrkapitány úr is egy rövid előadást tart, illetve lehet hozzá kérdéseket intézni. Tehát olyan dolgokkal foglalkozunk, ami minden vidéki polgármestert érint – tette hozzá Zsigó Róbert.

Fotó: Kopri

Közel hárommilliárd forintból újítottak

Az eseményen elhangzott, hogy a Magyar Falu Program-támogatásból közel hárommilliárd forint érkezett a választókerület településeire, de még van bőven terv, amit szeretnének megvalósítani. – A változás szemmel látható a településeken. A falusi útalap, amely a települések közötti utakat érinti, 3,2 milliárd forintnyi fejlesztést jelent. Az elmúlt öt évben 10 milliárd forintot költöttünk az iskolákra a választókerületben, a felsőoktatást is beleértve. Ezeket mind hazai forrásból tudtuk megvalósítani. Az M9-es, valamint a bajai déli elkerülő út megépítése tavasszal kezdődik, illetve az 51-es út déli része és a Baja és Pörböly közötti útszakasz is, ami kerékpárút kialakítását is jelenti. Utóbbinak a megépítése is tavasszal kezdődhet, Pörböly elkerülésével. Remélem, a következő időszakban is azt érzik majd az emberek, hogy vidéken is jobb lesz élni – mondta Zsigó Róbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában