parlagfűszedés

2021.08.14. 18:58

Önkéntesek is segítettek az Iskola-tó partjának megtisztításában Lajosmizsén

Több mint 50 önkéntes, köztük gyerekek is segített megtisztítani a parlagfű mellett az egyéb gazoktól is a lajosmizsei Iskola-tó partját péntek délután.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

A parlagfű kommandót Józsáné dr. Kiss Irén, az Egészségház vezetője hívta össze és nem volt nehéz dolga, mert az önkormányzat Basky András polgármester vezetésével beállt az ügy mögé, így az ötletgazda kollégái mellett a képviselő-testület tagjai és az önkormányzat munkatársai közül is többen részt vettek a tisztogatási akcióban és persze a környéken lakó családok is csatlakoztak. Józsáné dr. Kiss Irén hangsúlyozta, hogy a parlagfű rendkívül agresszívan terjedő, allergén gyomnövény, amit csak aprólékos és fáradságos munkával, tövestől kitépve lehet kiirtani egy-egy területről, mert ha csak levágják, akkor a levágott szár helyén még több hajtás sarjad majd.

Hazánkban az egyik leginkább fertőzött terület éppen Kecskemét és a környező települések, ahol nagyon sok ember szenved légzőszervi betegségben.

Ezért minden ilyen kezdeményezés fontos az allergiás reakciók megelőzésében. Nem csak az egészséget szolgálta az összefogás, hiszen a Zöld Város projekt keretében megújult tó környékét az augusztus 20-i ünnepségre és a Lajosmizsei Napokra még tovább szépítették azzal, hogy egyenként összeszedték a kiterjedt zöldfelületre hajított szemetet – így a gondos kezek nem csak téptek, hanem lapátoltak és gereblyéztek is.

Már több ilyen alkalom előzte meg a péntekit és a tervek szerint ennek természetesen folytatása is lesz a jövőben Lajosmizse más pontjain is.

A jól végzett és fárasztó munka végén az önkéntesek együtt fogyasztották el a szendvicseket, melyeket a Mizse Pékség ajánlott fel, és szállított a helyszínre.

Fotó: Horváth Péter

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában