találozó

2021.08.30. 06:55

Közösen ünnepeltek a kiskun települések Szankon

A harminchárom kiskun település összetartozását is szimbolizáló szanki Kiskun Emlékhelyen rendezték meg az I. Kun Találkozót. Az ünnepélyes megnyitón a települések képviselői szalagokat kötöttek a kiskunok zászlajára.

Tapodi Kálmán

A megnyitón a települések képviselői szalagokat kötöttek a kiskunok zászlajára

Fotó: Tapodi Kálmán

Hármas rendezvény helyszíne volt szombaton a két éve átadott történelmi emlékhely, ahol a kunok találkozója mellett falunapot is tartottak, valamint útjára indították a Gasztrokunok elnevezésű projektet. Utóbbi vajdasági települések – Kishegyes, Bácsfeketehegy, Szeghegy – és a majsai kistérség hat települése – Szank, Kiskunmajsa, Csólyospálos, Móricgát, Jászszentlászló, Kömpöc – közös tervein alapul.

Fotó: Tapodi Kálmán

A projektnyitón elhangzott: a cél egy új közös márkanév alatt futó turisztikai, gasztronómiai, kézműves útvonal kifejlesztése a határ mindkét oldalán. A partnertelepülések mellett a program lebonyolításába bekapcsolódtak a Budapesti Metropolitan Egyetem turisztikai és marketing szakemberei is. A tervezett tematikus útvonal összeköti a települések kézműves mestereit, a helyi értékeket képviselőket, akik termékeiket a régió természetes anyagaiból és erőforrásaiból állítják elő. Tervezik főzőkurzusok, tanfolyamok, workshopok, kerékpáros túrák indítását, készül majd off- és online turisztikai térkép, illetve digitális szakácskönyv is.

Fotó: Tapodi Kálmán

A szanki ízekkel is megismerkedhettek a résztvevők, hiszen a Szanki Nyugdíjas Klub tagjai köleslevest és harminc kg burgonya felhasználásával krumplis pogácsát készítettek. Tarjányi Csaba, aki kiérdemelhetné „a bográcsmester” címet is, pedig birkapörköltet rotyogtatott. A vendégsereg a házigazdák különlegességei mellett a gasztroprogramban szereplő települések helyi termékeit is megkóstolhatták, de a szomszédoló Petőfiszállás, Pálmonostora és Gátér is elhozta portékáit.

A találkozón szabadtéri szentmisét tartottak a magyarokért, amit Böjte Csaba ferences szerzetes felkérésére, a szintén Déván szolgáló, Bona­ventura atya celebrált. A szertartást követően a kis- és nagykunkapitányok álltak díszsorfalat a színpadon, ahol elhangzott a Kun Miatyánk. Az ünnepélyes megnyitón a harminchárom kiskun település képviselői szalagot tűztek a kiskunok zászlajára, akik máig büszkék a szabadságot önmaguk megváltó jász és kun őseikre.

– A szalagtűzés is az összetartozást jelképezi. A szanki emlékhelyen az értékeinket, történelmi hagyományainkat mutatjuk be. A létrejövetelekor is azt az akaratot nyilvánítottuk ki, hogy az emlékhely mindenki számára a hazatalálást, a történelmi kapcsolódást jelentse

– mondta köszöntője során Patkós Zsolt, Kiskunmajsa pol­gármestere, a Kiskun Önkormányzatok Szövetsége elnöke.

Varga Ferencné, Szank polgármestere elmondta: ez a nap harminchárom kiskun önkormányzat ünnepe. – A mai napon összefogtunk, mert közös a múltunk és közös a jövőnk is. A múlt, a jelen és a mindennapok harcai megtanítottak mindannyiunkat arra, hogy az összefogás hihetetlen dolgokra is képes – fogalmazott a település vezetője.

A kun találkozó programjait hagyományőrző csoportok – néptáncosok, zenekarok, honvédek, csikósok, huszárok – fellépése is színesítette.

A megnyitón a települések képviselői szalagokat kötöttek a kiskunok zászlajára
Fotó: Tapodi Kálmán

Készül a kunok képes lexikona

A megnyitón Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője gratulált a találkozó megszervezőinek és annak, hogy új tartalommal sikerült megtölteni az emlékhelyet, aminek avatóján ígéretet tett a kunok képes lexikonának elkészítésére. – A munka elkezdődött, amiben a félegyházi Kiskun Múzeum és a karcagi Györffy István Nagykun Múzeum munkatársai is közreműködnek. A kézirat már olyan állapotban van, hogy hamarosan nyomdába kerülhet. Két kiadvány lesz: egy a gyerekeknek az iskolákba és lesz egy a mélyebben érdeklődők számára – jelentette be az Országgyűlés alelnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában