kézügyesség

2021.07.17. 18:07

Új technikákkal ismerkedtek a miklósi kézműves alkotótáborban

Harmadik alkalommal rendezte meg a hétfőtől szombatig tartó Országos Kézműves Alkotó Tábort a Varga Domokos Általános Művelődési Központ Kunszentmiklóson. A résztvevők hagyományos művészeti ágakban és modern kézműves-foglalkozásokban is kipróbálhatták magukat.

Horváth Péter

Illyés-Ser Gergely és felesége, Kinga a nemezelést, a bőrözést és a fonást tanítják

Fotó: Horváth Péter

Horváth Eszter művelődésszervező, a tábor vezetője elmondta, hogy a gyerekeknek számos alkalma nyílik táborozni a településen nyaranta, de a felnőtteknek három évvel ezelőttig nem volt ilyen lehetőség. Ezért úgy gondolták a szervezők, hogy létrehoznak egy tábort a felnőtteknek is, ahol a hagyományos művészeti ágak mellett modern kézműves-foglalkozáson fejleszthetik kreativitásukat. A táborban a szalkszentmártoni alkotócsoport a kosárfonás, Szalka Szilvia a tűzzománc- és gyöngyfűzés, Forgó Lóránt az agyagozás és a festészet, Illyés-Ser Gergely és felesége, Kinga a nemezelés, a bőrözés és a fonás, Soós Melitta a mézeskalács- és a fürdősókészítés, Litóczkyné Erzsike és Banyák Hajnalka a doboz- és üvegfestés, Juhászné Éva pedig a gyöngyszövés és -fonás világába vezeti be a felnőtt táborlakókat.

A tábor 16 éves kortól már látogatható, a legidősebb résztvevő 80 évnél idősebb. Nem csak kunszentmiklósiak vesznek részt a táborban: a testvértelepülés Karcag két fővel képviseltette magát, de érkeztek még Szalkszentmártonról alkotni vágyó résztvevők, foglalkozásvezetők pedig Gyömrőről.

Szép kosarak készültek kerékpárküllőre tekert újságpapírból, melyeket különböző formákra hajtottak. Mint megtudtuk, a Petőfi Népe a legalkalmasabb erre a munkára, mert annak papírja nem ázik át a ragasztótól.

– Ez a tábor rámutat, hogy a nyugdíj nem a haszontalanul eltöltött éveket jelenti, hanem az ellenkezőjét: lehetőség arra, hogy bepótoljuk azokat a dolgokat, melyekre aktív éveinkben nem jutott időnk

– ezt már Vajda Gyuláné mondta, miközben szép tájképén dolgozott a festészeti foglalkozáson. Érdekesség, hogy a kunszentmiklósi Pentacolor festékgyár egy raklap festéket ajánlott fel a tábornak, így szinte korlátlan számú képet és festett üveget készíthetnek a résztvevők.

Illyés-Ser Gergely és felesége, Kinga a nemezelést, a bőrözést és a fonást tanítják
Fotó: Horváth Péter

Soós Melitta, a Népművészet Ifjú Mestere a debreceni faformás mézeskalács készítésének rejtelmeibe avatta be a kézműveskedőket. A mézeskalács tésztájába a méz mellett mézeskalácsfűszert és cukorszirupot is kevernek, ami a jellegzetes színhez járul hozzá. A mintát adó formát Soós Melitta faragja, aki elmondta, hogy aprólékos, időigényes folyamat, mert a mézeskalács mintájának negatívját kell kifaragni.

A tábor szombaton gálával zárul, ahol a zenei programok mellett kiállítják az egy hét alatt készült alkotásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában