Kecskemét

2021.07.08. 11:56

Sikerrel zárult az asztaliteniszezők tehetséggondozó programja

Jóga, zsonglőrködés, társasjátékok, önismereti és hangszeres foglalkozások tették teljessé a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér most zárult tehetségfejlesztő programsorozatát. A cél a fiatal asztaliteniszezők tehetségének fejlesztése volt.

Sebestyén Hajnalka

A 32 alkalmas tehetséggondozó program februárban indult. A Kecskeméti Spartacus 2017–2018 között már megvalósított egy sporttehetségek fejlesztésére irányuló programot, amelyben akkor kilenc fiatal vett részt. Idén újabb lehetőségük nyílt a program megtartására.

A gyerekek több különböző típusú foglalkozáson vettek részt, melyek fókuszában elsősorban az élménypedagógia és az önismeret állt. Az élménypedagógia játékos, tematikus gyakorlatokkal mozgatta meg a résztvevőket, majd a játék során szerzett élményeket összegezve, ezekre reflektálva teremtette meg azt a teret, amelyben tanulhattak egymástól, fejleszthették társas készségeiket.

A társasjáték-foglalkozások jól mutatták, hogy a „Minden fejben dől el”-elv mennyire igaz.

A játékok kitartásra tanítanak, segítséget nyújtanak a stratégiaalkotásban, a logika, kommunikáció, együttműködés hatékonyabb alkalmazásához a sportban és az élet más területein is.

A gyermekjóga során a gyerekek a hatha jóga elemeit – testtartások, légző- és relaxációs gyakorlatokat – alkalmazták játékos formában. A versenyek előtti felkészülés fontos része a lelki egyensúly megteremtése, ugyanez érvényes az iskolai számonkérésekre való felkészülésre is. A gyermekjóga így a testi, lelki, szellemi, szociális és képességfejlesztő hatásával a jövőt tekintve is nagyon hasznos lehet majd.

A Leskowsky Hangszergyűjtemény munkatársai a program során a résztvevők ritmusérzékét és kreativitását fejlesztették. A ritmusérzék az asztalitenisz sportágban kiemelkedő fontosságú. A doromb, a citera, az ukulele és egyéb más hangszerek egyaránt nagy sikert arattak a fiatalok körében.

A társasjátékok segítették a logika fejlesztését, a stratégiai gondolkodást
Fotó: Sebestyén Hajnalka

A zsonglőrfoglalkozások alatt a gyerekek elkészíthették saját, egyedi, könnyen használható zsonglőreszközeiket, mint például az ördögbotot és a meteort, melyek használatát is megtanulhatták. Mindkettő jól fejleszti a ritmusérzéket, a mozgáskoordinációt és a figyelmet.

Összességében elmondható: a fiatalok a projekt során maradandó élményeket, tapasztalatokat és hasznos tudást szereztek. A Spartacus fontosnak tartja, hogy a tehetséges fiataloknak biztosítsa a lehetőséget a fejlődésre. Ezzel is hozzájárulva a minél jobb eredmények eléréséhez most és a jövőbeni pályafutásuk során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában