Kecskemét

2021.07.05. 06:55

Nem csak a fűtési szezonban mérgezhet a csendes gyilkos

Megyénkben tavaly összesen 30 esetben riasztották szén-monoxid-mérgezéssel összefüggésben a tűzoltókat, ebből hét esetben sérült is volt. A fűtési szezon kezdetén és végén jellemzően sűrűbbek a szén-monoxiddal kapcsolatos jelzések, de az év többi szakaszában is előfordul, főként olyan ingatlanok esetében, ahol nyílt égésterű vízmelegítők vannak. Egy jó szén-monoxid-jelző életet menthet és nyáron sem késő beszerezni.

Horváth Péter

Egy jó szén-monoxid-jelző életet menthet és nyáron se késő beszerezni

Forrás: Archív fotó

Fotó: MW

– A fűtési szezonon kívül a szén-monoxiddal kapcsolatos sérülések általában a fürdőszobában történnek, ahol nyílt égésterű vízmelegítő üzemel. Az otthonok e helyisége jellemzően kis alapterületű és gyenge szellőzésű. A visszaáramló égéstermék hamar feldúsulhat a kis légterű, gyengén szellőző helyiségben – tudtuk meg Gál Barna tűzoltó alezredestől, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályának vezetőjétől, aki azt is elmondta, hogy

további veszélyforrás lehet az újonnan beépített páraelszívó, vagy jól záró nyílászárók beépítése, de a nagyobb teljesítményű gáztűzhely is.

Az alezredes hangsúlyozta: ha ilyen jellegű felújításokat végzünk otthonunkban, érdemes gondolni a kockázatra és légellátási tervet készíttetni, a meglévő berendezéseket pedig szakemberrel legalább évente érdemes felülvizsgáltatni. Szó szerint életbevágó, hogy a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítsuk a kellő levegő-utánpótlást. Ezért nem elég időnként kinyitni az ajtót vagy az ablakot, hanem egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba.

Gál Barna alezredes
Fotó: Katasztrófavédelem

– A szén-monoxid-mérgezés közvetlen oka leggyakrabban a nyílt égésterű készülékek nem szakszerű telepítése, javítása, valamint a készülékek elhasználódása. Ugyanezt idézheti elő ilyen eszközök környezetének megváltoztatása – mutatott rá az osztályvezető. Fontos tudni, hogy a szén-monoxid a levegőnél könnyebb, színtelen, szagtalan gáz, ami magas koncentrációban már néhány percen belül eszméletvesztést okozhat.

Gál Barna rávilágított, hogy éppen ezért egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, mert olyat tud, amit az orrunk nem: jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik a lakásban. Ezért fontos, hogy jól válasszuk meg az érzékelőt. A hatóság által elfogadott és nem elfogadott érzékelők listáját a Katasztrófavédelem honlapján találhatják meg az olvasók.

– A szén-monoxid-mérgezés jellemző tünetei a fejfájás, szédülés, émelygés. Kiváltképp mérgezésre utalhat, ha a velünk egy légtérben tartózkodók is hasonló tüneteket produkálnak

– vélekedett az alezredes.

Gál Barna azt is elmondta, mit tegyünk, ha szén-monoxid-mérgezéssel találkozunk.

– Ha magunkon észleljük a mérgezés jeleit, akkor a lehető leggyorsabban a szabadba kell kijutni, vagy ha azt biztonságosan nem tudjuk megtenni, akkor a legközelebbi szabadba nyíló ablak kinyitásával jussunk friss levegőhöz. Ha magamon nem észlelem és zárt térben olyan embert találok, akiről feltételezhetem, hogy szén-monoxid-mérgezést szenvedett, akkor mielőtt a zárt térbe lépünk, a saját védelmünk érdekében szellőztessünk és a sérültet a lehető leggyorsabban vigyük szabadtérre. Amint tudunk, tegyünk bejelentést a 112-es segélyhívószámon – mondta Gál Barna.

Egy jó szén-monoxid-jelző életet menthet és nyáron se késő beszerezni
Fotó: MW / Archív fotó

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában