közgyűlés

2021.07.08. 15:50

Megszűnnek a szelektív hulladékszigetek Kecskeméten

Többször is szóba került a hulladékgyűjtés témaköre a kecskeméti képviselő-testület csütörtöki ülésén. A szemeteskonténerek zárható tárolójának kérdésére októberben visszatérnek, az viszont elhangzott: hamarosan megszűnnek a szelektív gyűjtőszigetek és a sárga zsákos rendszer is.

Hraskó István

A csütörtöki közgyűlés

Fotó: Hraskó István

Mint arról a héten már írtunk, a közgyűlés csütörtöki ülésére készült egy előterjesztés, miszerint 2022. január 1-jétől Kecskeméten a sze­me­tes­konténereket már csak arra alkalmas, zárható építményekben lehessen tárolni az utcán, melyeket az önkormányzat főépítészével egyeztetett módon, helyen és kiviteli terv szerint lehet majd felhúzni. Az anyagban szerepelt az is, hogy a tároló bekerülési költségének felét a Duna–Tisza közi Hulladékgazdálkodási (DTkH) Nonprofit Kft. állja majd, a másik fele az ingatlan tulajdonosát vagy tulajdonosait terheli majd.

A testületi ülésen kiderült, hogy a városüzemeltetési és fejlesztési bizottság (elnöke az ellenzéki Király József) azt javasolja, hogy a főépítészi jóváhagyás megszerzésének határidejét jövő év június 30-ra tolják, a tárolók kivitelezését pedig jövő december 31-re.

Ezt többek között azzal indokolta Király József, hogy idő kell, míg a társasházak közgyűlése dönteni tud a kérdésben, másrészt az idei év végéig már rövid az idő, hogy meghatározzák az önkormányzati támogatás feltételeit, keretét.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester (Fidesz-KDNP) ezzel kapcsolatban azt mondta: még áprilisban szerette volna előterjeszteni a témát, de a veszélyhelyzet miatt nem lehetett közgyűlést tartani, a polgármester pedig úgy döntött, erről a kérdésről nem dönt egyszemélyben.

Szeberényi Gyula kijelentette: nem javasolja, hogy a határidőt csúsztassák, mert akkor „mindenki kényelmesen hátradől”, a jövő év vége pedig nagyon messze van.

Ehelyett inkább induljon meg a munka, és majd októberben térjenek vissza az ügyre, mikor már látják, hogyan állnak a társasházak, egyáltalán a kivitelezésre van-e helyben elegendő kapacitás. Végül a közgyűlés egyhangúlag ezt szavazta meg, 20 igennel.

Józsa Bálint (Szövetség a Hírös Városért Egyesület) üdvözölte a javaslatot, de elmondta, több lakó jelezte neki a Széchenyivárosból, hogy a gyakorlati megvalósítás nehézségekbe ütközhet, konkrétan nem lesz hely a tárolóknak. Ezt az alpolgármester is elképzelhetőnek tartja, de szerinte azért mindenhol meg lehet majd találni a megfelelő helyszínt. Bár ez lehet, hogy éppen valakinek az ablaka elé esik majd… Szeberényi Gyula Tamás Rávágy téri tapasztalatai kapcsán említette ezt meg, ahol a lakók örültek a tárolónak, csak mindig a szomszéd tömböt javasolták, hogy odakerüljön, ne eléjük. Mint ahogy azt az ötletet is kikérték maguknak, hogy a bűz megelőzése érdekében kimossák a konténert.

– Na ez nem működik. Az nem megy, hogy semmit nem akarunk vállalni, semmit nem akarunk fizetni, de minden legyen tökéletes. Ezt mindenkinek tudomásul kell vennie

– hangsúlyozta az alpolgármester.

Az ülésen az is elhangzott, hogy az elkövetkező hónapokban folyamatosan megszüntetik Kecskeméten a még megmaradt szelektív hulladékgyűjtő szigeteket. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a sárga zsákos rendszernek is hamarosan vége, minden háztartás kap majd egy sárga kukát (társasház pedig konténert) a szelektív hulladéknak, egy barnát pedig a lebomlónak. Szeberényi Gyula Tamás elismerte, hogy előfordulhatnak gondok a zsákokkal, valaki nem kap, vagy nem eleget adnak neki, de kérte a lakosságot, hogy jelezze a szolgáltatónak, a képviselőjének vagy akár neki is a problémákat, szerinte a DTkH rugalmas ezek kezelésében.

A csütörtöki közgyűlés
Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában