klímatudatosság

2021.06.29. 18:31

Másodszor ülésezett az Éghajlatvédelmi Kerekasztal Lajosmizsén

Második ülését tartotta kedden a Lajosmizse Város Éghajlatvédelmi Kerekesztal Lajosmizsén, a Városházán.

Horváth Péter

a210629_klimavedelmi kerekasztal_lajosmizse_HP_PN

Fotó: Horváth Péter

A Kerekasztal még tavaly szeptemberben alakult meg A klímatudatosságot erősítő szemléletformálás című KEHOP pályázat keretében. Lajosmizse a Klímabarát Települések Szövetségével alkot konzorciumot. Az eseményen Fekete Zsolt alpolgármester és dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Gyurkó Dániel Tamás, a Klímabarát Települések Szövetségének klímavédelmi szakértője tartott előadást a résztvevőknek. Elmondta, hogy elkészült a klímastratégia egyeztetési változata, melyet az önkormányzat Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottsága is véleményezett. Most kezdődik a klímastratégia társadalmi egyeztetése, ami hamarosan elérhető lesz a település honlapján.

Fotó: Horváth Péter

Gyurkó Dániel Tamás elmondta, hogy számba vették a település üvegházhatású gázkibocsátását és az esetlegesen kiugró értékekre magyarázatot adtak. Mint fogalmazott, a lakossági célú energiafelhasználásban találtak helyenként jelentős számokat és ezek kezelésére javaslatokat dolgoznak ki. A klímaváltozás kapcsán vannak olyan hatások, melyek Lajosmizsére jellemzők, például a hőhullámok, és aszály, melyekhez hosszútávon alkalmazkodni kell. Az eredmények alapján célokat és intézkedéseket határoztak meg. A kibocsátás csökkentéshez forrást keresnek az új Európai Uniós ciklus pályázati lehetőségei közül és kiemelt szerepet kap a szemléletformálás is.

Ehhez kapcsolódóan Horváth Sándor, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a fiatalok kiemelt célcsoportnak számítanak a szemléletformálás terén, a környezettudatosságot a tantervbe is szeretnék beépíteni.

A programban több mint 20 ezer embert szólítanak meg a térségben és Kecskeméten is megjelennek a Hungarikum Fesztiválon és a Hírös Hét rendezvényein. Az ősz folyamán tanulmányi versenyt írnak ki, és a résztvevőkkel szeretnének eljutni a székesfehérvári passzívházba. Készül egy kiadvány, melyben összegyűjtik azokat a jó gyakorlatokat, melyeket az önkormányzat megvalósított. Ilyen volt például, amikor 2012-ben a települési folyékony- és szilárd lerakókat végleg felszámolták és rekultiválták a területet, vagy a szennyvízelvezetés kiépítése.

Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában