kázmér

2021.03.10. 19:05

Visszatért fészkébe a kocséri gólya

Szerdán visszatért fészkébe Kázmér, a kocséri gólyapár hím tagja. Jelenleg otthonukat szépítve várja párját, Kelepkét.

Horváth Péter

Kázmér

A természet rendje szerint március e szakában, nemzeti ünnepünk környékén térnek vissza a gólyák hazánkba. Ezt figyelembe véve – a Kocsér Községi Gólyakamera közvetítésének tanúsága szerint – jó időben foglalta el fészkét szerda délután a szerte a világon nagy népszerűségnek örvendő kocséri gólyapár egyik tagja. Mivel nincsenek meggyűrűzve, nem lehet biztosan megállapítani, hogy a kocséri gólyapár melyik tagja érkezett vissza, de általában hím foglalja el előbb a fészket, hogy rendbehozza azt a tojó érkezéséig. Ezt figyelembe véve jó eséllyel Kázmér érkezett meg a Gábor Áron Általános Iskola udvarán felállított otthonukba és várja párját, Kelepkét.

Gévai Imre tagintézményvezető kérdésünkre elmondta, hogy a kamera mellett többen személyesen is észlelték a gólyát és nagy örömmel fogadták a madarat a kocsériak. Már készültek a gólyák visszatérésére, március elején leállították az iskola vegyestüzelésű kazánját és átálltak gázfűtésre. A szomszéd településen, Jászkarajenőn már a hét elején észleltek visszatérő gólyákat és a tanyavilágban is láttak gólyát, így reménykedve várták a kocséri gilicéket is. Gévai Imre elárulta, hogy nagy figyelmet fordítottak arra, hogy időben elindítsák a kamerát, aminek közvetítését egyszerre ezer ember követheti a honlapon.

Hozzátette, hogy tavaly igen csalódottak voltak, mert nem találtak tojást a fészekben, ami először fordult elő, mióta Kocsérra visszajár a gólyapár. Bíznak benne, hogy idén nem marad el a gólyaáldás.

Egyébként a faluban a gyermekszületések száma azt jelzi, hogy nem véletlenül érkezett meg a gólya: alig több mint két hónap alatt már nyolccal nőtt a kocséri lélekszám, ami kirívóan sok az 1800 fős településen. Ezek szerint volt dolga a gólyának és remélhetőleg lesz is.

dr. Nagy Tiborné és az iskola munkatársainak kezdeményezésére 2015 óta közvetíti Kázmér és Kelepke mindennapjait. A közvetítést több mint háromezren követik Lengyelországtól Amerikáig a világ számos pontján.

Kázmér

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában