KALOCSA

2021.03.23. 11:58

Egyre kevesebb diák választja a német nyelvet

A központi középiskolai felvételit megíró nyolcadikosok összpontszáma alapján kialakult az az ideiglenes felvételi rangsor, amely alapján később eldől, hogy kit melyik szakirányra tud felvenni a Szent István Gimnázium.

Gábor János

Jóval többen jelentkeztek a gimnáziumba, mint egy éve

Forrás: MW

Az intézmény 2021/22-es évfolyamán induló három osztályba és hat különböző szakirányra 159 tanuló jelentkezett, összesen 310 jelentkezést produkálva. Ez utóbbi szám az összes szakirány-jelölést tartalmazza: voltak olyan diákok, akik csak egyre, míg mások négyre is jelentkeztek.

– Tagozatonként kellett rangsorolni a tanulókat: minden iskola saját maga állapít meg szabályokat arra vonatkozóan, hogy hogyan rangsorol. Mi először is az összpontszámot vesszük figyelembe, ami az általános iskolai hozott pontszámokból: hetedik év végi és nyolcadik félévi eredményekből, valamint a két felvételi dolgozat eredményéből tevődik össze – magyarázta Perity Lajos intézményvezető, hozzátéve: legfeljebb kétszáz pontot lehetett elérni.

– A tavalyi évhez képest majdnem harminc tanulóval többen adták be iskolánkba a jelentkezésüket, ami viszonylag magas szám. A legtöbben, 88-an az angol szakirányt jelölték meg, míg a legkevesebben, 21-en a németet – mondta.

– Utóbbit kivéve teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy minden további szakirány, így a társadalomtudományi, természettudományi, műszaki és informatikai is el fog indulni – tette hozzá Perity Lajos, megjegyezve, hogy még nem tudni, hogy hány diákot kell majd elutasítaniuk, de 12–20 főre mindegyik szakiránynál lehet számítani.

A német sorsa ugyanakkor billeg: április 30-ig (a kiértesítések végső határidejéig) nem tudják biztosan megmondani, hogy elindul-e. Az igazgató szerint a korábban népszerű nyelv elkezdett kiveszni a régió általános iskolai oktatásából. Annyira kevesen választják az angollal szemben, még a német nemzetiségi településeken is, hogy lassan eltűnik a középiskolákból.

Jóval többen jelentkeztek a gimnáziumba, mint egy éve
Fotó: MW

Borítóképünk archív felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában