Felújítás

2020.09.09. 07:00

Új tetőt kapott a szakmári általános iskola

Az egyik legismertebb cserépgyártó cég az anyagot ajánlotta fel, az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) pedig a tetőfedés nagyon értékes feladatát – így kapott új tetőt a szakmári Szent Asztrik Katolikus Általános Iskola a napokban.

Gábor János

Egy nap alatt kerültek fel az új cserepek az iskola tetejére

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Az iskolát fenntartó Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye szintén oroszlánrészt vállalt a feladatból: az előkészítő és ácsmunkákat ők biztosították a mintegy száz gyermeket és 14 tanárt foglalkoztató intézmény számára.

– A Bramac felajánlásaként 4180 cserepet használunk fel a négyszáz négyzetméteres iskolatetőre – számolt be a helyszínen Szalai Levente, az ÉMSZ ügyvezető igazgatója.

– Ez részünkről tradíciónak tekinthető társadalmi munka: ez a nyolcadik oktatási intézmény, amin a magyar tetős szakmákat összefogó szövetségünk dolgozik. Harminc bádogos, ács és tetőfedő szakember jött el, mind különböző településekről, Debrecentől Szombathelyig – mondta Szalai Levente. Hozzátette: nekik a segítség nyújtása mellett azért is szívmelengető pont iskolákat támogatni, mert a szövetségük egyik nagy küldetése a szakmai utánpótlás ösztönzése, vagyis jó olyan gyerekek javára dolgozni, akik később talán ilyen szakmát választanak maguknak.

– A Várépítő pályázat keretén belül sikerült az iskola tetőszerkezetét megújítani. Nemcsak a cserepet nyertük meg, hanem az ÉMSZ munkáját is. Nagyon hálás vagyok nekik a segítségért – fogalmazott a tendert elnyerő önkormányzat feje, András Gábor polgármester.

– Ilyenkor nem pénzt nyerünk, hanem termékeket, amit a cégek ajánlanak fel. Ezeket a termékeket kell aztán beépíteni. A beépítési munkálatokkal együtt úgy két és fél, hárommillió forintos támogatást kaptunk. Magát a bontást, majd a lécezést a fenntartónk állta, ez is közel hárommillió forintos beruházás volt – mondta a polgármester. Hozzátette: nagyon ráfért az épületre a teljes tetőcsere, mert egy-egy nagyobb vihar idején rengeteg cserép hullott le, ami balesetveszélyes is volt. Mint elmondta, bár ezzel együtt már sok mindent sikerült felújítani az oktatási intézményük épületein, lesz dolguk még bőven, a fűtésrendszer cseréjével és az épület egy részének külső szigetelésével, ami egy következő beruházás része lesz.

Az ÉMSZ munkatársai egy nap alatt fedték be a szakmári iskola tetejét
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában