10 millió Fa Alapítvány

2020.09.05. 10:44

Közösen locsolták meg Baján az elültetett fákat

A 10 millió Fa bajai csoportjának tagjai utógondozási munkák miatt találkoztak a napokban a tavasszal elültetett fáknál a Nagy-Pandúr-szigeten. Korábban ezer darab facsemetét kapott a közösség egy civil felajánlás keretében, ebből a szigeten négyszázötven került a földbe.

Márton Anna

– Nagyon jól sikerült a program, mindenki örömmel dolgozott, igazán elégedett vagyok. Ma már több mint hatszáz tagunk van. Az utógondozásra közel harminc fő érkezett, igazi közösségépítő volt a locsolás. A Sugovicából hordtuk a vizet a csemetéknek. Igazi családi program volt, nagyon sokan csatlakoztak. A szülők a gyerekeik jövőjéért szeretnének tenni, és ezt úgy tudják legjobban kifejezni, ha a gyerekeket is bevonják a környezetvédelmi tevékenységekbe. Az eredmény egy 250 méter hosszú szürke nyárfasor. Megtörtént a gyomtalanítás és az öntözés is a Nagy-Pandúr-szigeten. Ezeket a telepítvényeket még átültetjük, de erre a télre itt maradnak. A munka után jól­esett a közös szalonnasütés is – mondta el Görgei-Reiner Rita, a 10 millió Fa bajai közösségének vezetője.

A rendezvényen részt vett Tamás Ádám, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre is, aki előadást tartott a természetvédelem, a környezetvédelem és a biodiverzitás témájában. Ő is említett olyan területeket, amelyek fásításra érdemesek. Görgei-Reiner Ritától megtudtuk, hogy civil díjra nevezték a 10 millió Fa Alapítványt, de ugyanakkor a 130 gyűjtőközösség között a bajai közösség is pályázik elismerésre.

Ősszel további ültetéseket terveznek más közösségek összefogásával. Közterületi esőkertet is kialakítanak a jövőben, de ez még tervezés alatt van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában