galériával

2020.07.13. 18:46

Hosszú ideig szolgálta a közösséget a szabadszállási házaspár

Közel huszonhét esztendeig látta el a lelkipásztori feladatokat Szabadszálláson Máté Sándor és felesége, Máté Sándorné Emese. A házaspárt nyugdíjba helyezésük alkalmából hálaadó istentisztelet keretében búcsúztatta vasárnap a presbitérium, a gyülekezet, az egyházmegye, a város, valamint a magyar országgyűlés nevében dr. Salacz László, a megyei közgyűlés részéről pedig Mák Kornél alelnök.

Gulyás Sándor

A lelkész-házaspár 1994. január 7-én, egy hideg téli napon érkezett Bajánsenyéről Szabadszállásra négy gyermekkel, Annával, Judittal, Csabával és Danival. Akkoriban az egyik legfontosabb tennivalójuk a gyülekezetépítés volt, áldásos szolgálatuknak köszönhetően tíz év után a létszám közel háromszorosára növekedett. A választói névjegyzék szerint az egyházmegyében ma a második legnagyobb gyülekezet Kecskemét után a szabadszállási. A rendszerváltás után az egyházközség kezelésébe került a diákotthon, ahol a tanyán élő családok gyermekei voltak elhelyezve tanítási napokon.

A házaspár mindemellett az alapfokú művészeti iskola létrehozásán is munkálkodott, ami 1997-ben meg is valósult. Máté Sándor és felesége, Máté Sándorné Emese nagyon sokat dolgozott az egyházi vagyon gyarapodásáért és megóvásáért. Hivatalba lépésük után, mindvégig önfenntartó volt a szabadszállási református egyházközség, ingatlanjaiban százötven milliós fejlesztés történt, részben önerőből, valamint felettes egyházi intézmények támogatásából és pályázati forrásból.

A szabadszállási lelkészházaspár munkáját a megyei közgyűlés a Bács-Kiskun Megye Közösségfejlesztéséért díjjal jutalmazza. Az elismerést szeptemberben, a Kalocsán megtartandó díszközgyűlésen veheti át a lelkészházaspár. Máté Sándort és feleségét a Varga László kereszténydemokrata politikus és drámaíróról elnevezett országos díjat is megkapja.

Darabos József, Szabadszállás polgármestere a református gyülekezet és a város hatékony együttműködésének gyümölcsöző eredményeit hangsúlyozta beszédében. Köszönetként átadta a képviselő-testület által odaítélt „Szabadszállás Tiszteletbeli Polgára” címet a nyugdíjba vonuló lelkészházaspárnak.

Huszonhat és fél év számokban

A lelkész-házaspár az elmúlt huszonöt év alatt hétszáz gyermeket keresztelt meg, hatszázötven gyermeket és hatvan felnőttet konfirmáltak, százötven ifjú pár házasságkötését áldották meg, a földi zarándokutak végén több mint ezerháromszáz alkalommal kérték Isten vigasztalását a ravatalnál a temetési búcsúztatásokon. Számos más gyülekezeti alkalmakon – mint a hittantáborokban, gyülekezeti kirándulásokon, vagy éppen a szeretetvendégségeken – is szólt az ige a gyülekezet lelki épülésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában