KECSKEMÉT

2020.01.30. 20:00

Kölcseyről és Vörösmartyról emlékeztek meg a diákok

Haza s emberiség címmel rendeztek próza-felolvasóversenyt az ifjúsági otthonban. A 7–12. osztályos diákok a magyar kultúra napja tiszteletére álltak zsűri elé.

Sebestyén Hajnalka

A felolvasóversenyen induló diákok egy része az eredményhirdetés után 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Nagy hagyománya van az ifjúsági otthonban a próza-felolvasóversenyeknek. Évente kétszer, a magyar kultúra napja és a Katona József Napok keretében invitálják megméretésre a diákokat. Hétfőn a Haza s emberiség című rendezvényen Kölcsey Ferenc születésének 230. és Vörösmarty Mihály születésének 220. évfordulójára emlékeztek meg. Két korosztályban, 7–9. és 10–12. osztályos diákok esszéket, tanulmányokat olvastak fel a Himnusz és a Szózat keletkezésének, értelmezéseinek és megzenésítésének történetéről.

A verseny háziasszonya Csizmadia Ilona, az ifjúsági otthon munkatársa volt. A zsűri munkájában részt vett Varga Mónika kommunikációs szakember, sajtószóvivő, Hegedűs Zoltán, a Katona József Színház Jászai Mari-díjas művésze és Komáromi Attila, a Katona József Társaság elnöke. A rendezvény együttműködő partnere, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság képviseletében Bajtai Mária tanárnő segítette a versenyt.

A meghirdetett két korcsoportban nyolc iskolából 25 felolvasó jelentkezett a felhívásra. A következő eredmény született.

A 7–9. osztályosoknál első lett Bukovinszky Lara (9. osztály, Bolyai János Gimnázium, felkészítő tanára: Pap Viktória), második helyen végzett Simon Zsófia (7. osztály., Vásárhelyi Pál Általános Iskola, felkészítő tanára: Terbéné Garajszki Anikó). Harmadik helyezést szerzett megosztva Gajdácsi Eszter (8. osztály., Vásárhelyi Pál Általános Iskola, felkészítő tanára: Vajdáné Jandrasits Orsolya) és Szöllősi Lora Lotti (7. osztály., Vásárhelyi Pál Általános Iskola, felkészítő tanára: Vajdáné Jandrasits Orsolya). A Magyar Irodalomtörténeti Társaság különdíját Rácz Fanni (7. osztály., Vásárhelyi Pál Általános Iskola, felkészítő tanára: Terbéné Garajszki Anikó) vehette át.

A felolvasóversenyen induló diákok egy része az eredményhirdetés után
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

A 10–12. osztályos korcsoportban Zsikla Amarilla (10. osztály, Katona József Gimnázium, felkészítő tanára: Orbán Edit) bizonyult legjobbnak. Második lett Kósa Kamilla (10. osztály, Katona József Gimnázium, felkészítő tanára: Orbán Edit), harmadik Dóka Sándor (11. osztály, Széchenyi István Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakgimnázium, felkészítő tanára: Marosiné Berényi Petra). A Magyar Irodalomtörténeti Társaság különdíját nyerte Csenyik Réka (11. osztály, Bolyai János Gimnázium, felkészítő tanára: Dominek Zsolt).

Jókai-sétára invitálják a tanulókat

Az ifjúsági otthon már készül a Magyar Széppróza Napjára is. Ebből az alkalomból február 17-én, hétfőn Jókai-sétára hívja az érdeklődő diákokat. A programot Jókai Mór születésének 195. évfordulója tiszteletére rendezik meg. A séta során érintik a városban lévő Jókai-emlékhelyeket, többek között Jókai utcai emléktáblát, az egykori Dellő tó helyét, az egykori Király színház helyét, az egykori Szilády Nyomda helyét és az egykori Jogakadémia helyét. A sétát vezeti Székelyné Kőrösi Ilona helytörténész és Bajtai Mária nyugalmazott magyartanár. Előzetes bejelentkezés határideje: február 10.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában