BÁCSALMÁS

2020.01.26. 17:15

A hétvégén várossá avatási évfordulót ünnepeltek

Szombaton délután kiállításmegnyitót és színházi előadást tartottak a település várossá avatásának 34. évfordulóján a Bácsalmási Kulturális Központban.

Juhász Jenő

Németh Balázs polgármester köszöntőiben elmondta, hogy ebben az esztendőben dupla évfordulót ünnepelnek a bácskai településen. Háromszáz évvel ezelőtt, 1720. szeptember 14-én említették először Almás községet az írásos dokumentumok. A török hódoltság idejét követően hat család (Rudics, Bosnyák, Siskovics,stb) letelepedésével kezdődött a falusi élet és közösség. Évszázadokon át a három nemzetiség – magyar, horvát és német – békességben éltek egymás mellett. A képviselő-testületetek döntései is ezt tükrözik vissza, hiszen a mostani testvértelepülési kapcsolatok is ezekre épülnek.

Bácsalmás múltjához tartozik, hogy az 1873-1962 közötti járási székhelyes időszakot követően 2013.-tól ismét járási székhely a kisváros, immár 10 településsel. A település első embere köszönetét fejezte ki a bajai múzeum munkatársainak azért, amiért rendelkezésükre bocsátották a kiállítás anyagát, a bezdáni amatőr színjátszó csoportnak pedig azért, hogy előadásukkal szórakoztatták a helybelieket.

A kulturális intézmény emeleti galériáján nyitották meg a Bácsalmás múltja régészeti leleteken és fotókon keresztül című kiállítást, melyet Pap Evelin régész muzeológus mutatott be az érdeklődőknek.

Bácsalmáson és térségében számos kutató végzett régészeti helyszínelést, mentést és feltárást. Néhány említésre méltó feltárás: a Toldi utcában egy avar sír került elő, egy megtalált arany fülbevalóval, Mosztonga partján egy honfoglaláskori koponya és sír, a homokbányánál pedig 16-17. századi rác/vlah közösség temetkezési nyomai. Napjaink régészeti megfigyelésével pedig lehetőség nyílik a múlt értékeinek a megmentésére, még ha „csak” egy kerámia töredék vagy állatcsont is kerül elő.

A művelődési központ színházterme zsúfolási megtelt a helybeliekkel és a környező településekről érkező vendégekkel. A vajdasági testvértelepülés (Bezdán) színjátszó csoportja már nem először mutatkozott be Bácsalmáson, ezúttal a Kölcsönlakás című vígjátékkal szórakoztatta a nagyérdeműt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában