KISKUNHALAS

2020.01.28. 20:00

A hapkido egyszerre edzi a testet és az elmét

Az önvédelmi és a rúgási technikákat ötvöző harcművészet, a hapkido a megfelelő fizikum és állóképesség kialakítása mellett erkölcsi iránytűként is szolgál. A halasi hapkido egyesület vezetője kiemelt feladatának tekinti, hogy az edzőteremben tisztességes, határozott embereket neveljen, akik a nyers, fizikai erőt ésszel használják.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Pozsgai Ákos

Egy koreai harcművészettel, a hapkidoval ismerkedhetett meg a halasi közönség hétfő este a Közösségek Házában. A Halas Hapkido MSD Szabadidősport Egyesület 2 danos fekete öves mestere, Komlós Gergő volt a vendége a Forrás-Új Tükör Klubban, aki társaival együtt bemutatót is tartott az érdeklődőknek.

Komlós Gergő gyenge fizikumú, kistermetű gyerek volt, így a szülei szorgalmazták, hogy mindenképp mozogjon rendszeresen, többféle sportfoglalkozásra beíratták szülei. Végül 11 évesen egy évfolyamtársa unszolására látogatott meg egy hapkido edzést és azonnal beleszeretett ebbe a sportba. A Kalicz László irányította Honvéd Gábor Áron Sportegyesület Hapkido Szakosztályának lett a tagja. Évekkel később két másik akkor még barna öves társával együtt átvette az egyesület vezetését Kalicz László távozása után. Másfél évvel ezelőtt pedig megalapította saját sportegyesületét, a Halas Hapkido Egyesületet.

A hapkido komplex harcművészet, a dobó-feszítő-csavaró iskolát képviseli. Az önvédelmi technikákat ugyanolyan hatékonysággal kell tudni használni, mint a rúgástechnikákat. A hapkidoban különbséget tesznek tanítvány (kup) és mester (dan) fokozatok között, melyeket a fehér ruhán viselt különböző színű – fehér, sárga, zöld, kék, barna/piros, fekete – övek szimbolizálnak. – Ahhoz, hogy valaki eljusson az első mester fokozatig hosszú évek munkájára van szükség. Az elején hónapokig, majd évekig tart egy-egy övnek az úgynevezett kihordási ideje. Papírforma szerint 7-8 év kell hozzá, de ezt szinte lehetetlen ennyi idő alatt elérni. Nekem tíz év kemény munkája volt, míg az első mester fokozatot megszereztem – mondta Komlós Gergő.

A halasi egyesület vezetője kiemelte, hogy ez a harcművészet az évek során életfilozófiává nőheti ki magát, ennek a szemüvegén keresztül szemléli a világot a sportoló. – A sport szabályi mellé társul egy erkölcsi szabályrendszer is társul, egy viselkedési norma. Az edzéseken azt is megtanulják a fiatalok, hogyan álljanak helyt az életben vagy egy feszült élethelyzetben miként legyenek úrrá a kétségbeesésükön, frusztráltságukon. Képesnek kell lenniük a nyers, fizikai erejüket ésszel használni. A célunk, hogy megbízható, tisztességes és határozott emberek kerüljenek ki az edzőteremből – hangsúlyozta.

Övvizsga házon belül és bizottság előtt

A haladó szintig házon belül zajlanak a vizsgák, az egyesületvezető fekete öves mester jelenlétében. A piros/barna övtől, vagyis a mesterjelölt fokozattól már nem házon belüli a megmérettetés, hívni kell egy – a klubvezetőnél – magasabb fokozaton álló személyt. A dan -, vagyis a mestervizsgáknál pedig egy dan bizottság ül össze, aminek a kitétele, hogy legyen benne egy stíluson kívüli szakember. – Fontos, hogy aki fekete övet szeretne, annak a technikájába egy másik harcművészeti stílusban jártas mester is kevésbé tudjon belekötni. Egy kívülálló objektívebben ítélheti meg az adott vizsgázót – mondta Komlós Gergő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában