galériával

2019.09.16. 17:43

A keresztény-zsidó párbeszédről szólt a halasi fesztivál

Tizenötödik alkalommal rendezték meg az elmúlt vasárnap a Kiskunhalasi Zsidó Fesztivált. Másfél évtizeddel ezelőtt azzal a céllal indították útjára a rendezvényt, hogy a főváros mellett vidéken is bemutassák a hazai és főként a helyi zsidóság kultúráját, a Bács megyében egyedüliként működő halasi zsinagógát. A rendezvény nem titkolt szándéka a keresztény-zsidó párbeszéd erősítése is.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Minden évben több százan vesznek részt a nyárvégi zsidó fesztiválon, az elmúlt vasárnap is közel háromszázan jöttek el. A rendezvényt a Múlt és jelen című Fotókiállítással nyitották meg, amely Bánóczki Rita és Szabó Edina képein keresztül a halasi zsidóság mindennapjait mutatja be.

Róna Tamás, a Dél-Alföldi Régió, vezető rabbija nyitotta meg a rendezvényt. – Legyen ez a nap a zsidóság közös útjának a megerősítése – mondta a főrabbi, aki megfújta a sofárt, egy kosszarvat, amely a Talmud szerint arra kosra emlékezteti a zsidókat, amelyet Ábrahám feláldozott a fia helyett, és amelynek hangja jelezte a megtérés idejét ebben az univerzumban.

– A kiállítás egyebek mellett egy különleges áldássorozatot, az úgynevezett bat micvat két fiatal halasi zsidó lány felnőtté avatásának a ceremóniáját és annak előkészületeit mutatja be. Az egyetemes és a halasi zsidó kultúrát és hagyományokat jelenítik meg a fotók különböző fényviszonyok között más és más perspektívákból – erről már Kovács Iván, a Halasmédia főszerkesztője beszélt a kiállítás megnyitóján. Hozzátette: a képek alkotói, akarva, vagy akaratlanul, de tökéletesen szem előtt tartották, a 20. század egyik legjelentősebb magyar zsidó származású fotósa, Robert Capa, vagyis Friedmann Endre közismert mondását, mely szerint „ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”. A kiállított képek a szó fizikai és lelki értelmében egyaránt közvetlen közelről mutatják be a halasi zsidóság mindennapjait, míg a zsidók kőbe zárt múltjáról a halasi zsidó temetőben készült dokumentarista képek beszélnek.

A zsidók és keresztények számára egyaránt érdekes programokat kínál a nyári zsidó fesztivál, klasszikus imák és modern dallamok is felcsendültek az idei kántorkoncerten, amely kiemelt része a rendezvénynek. Rudas Dániel, a Dohány utcai zsinagóga kántora és Raáb Gábor adott nagysikerű koncertet, zongorán kísért Neumark Zoltán. A déli ebédhez a Halas Jazz Band szolgáltatta a kellemes zenét, majd a délutáni programok homlokterében a keresztény-zsidó párbeszéd volt. Idén a bocsánat ezer arca címmel. Káposzta Lajos moderátor beszélgetőtársai voltak Édes Árpád református lelkész, Dr. Róna Tamás főrabbi és Ritter Nándorné vallástanár. Záró programként az Utazás a dalok szárnyán a zsidó örömzene világába Klein Judit és a Haverim koncertje szórakoztatta a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában