54. Nemzetközi Gyermek Játékok

2019.08.22. 20:00

Több mint 1500 versenyző érkezhet a kecskeméti gyermekolimpiára

Kevesebb mint egy év, és megkezdődnek Kecskeméten az 54. Nemzetközi Gyermek Játékok. Várhatóan nyolcvan külföldi városból – negyven-ötven országból – érkeznek 12-15 éves sportolók a gyermekolimpiára, több mint másfélezren. Csütörtökön aláírták a rendezői megállapodást.

Hraskó István

Forrás: baon.hu

Fotó: Bús Csaba

– Fontos és bölcs döntés volt, amit közösen hoztunk meg – utalt vissza a csütörtöki közgyűlésen Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester egy 2017 márciusában tartott képviselő-testületi szavazásra. Akkor dőlt el ugyanis, hogy Kecskemét benyújtja pályázatát a 2020-as Nemzetközi Gyermek Játékokra. 2017 decemberében aztán Torsten Rasch, az ICG (International Children’s Games) elnöke felhívta a polgármestert, hogy bejelentse, a bíráló bizottság a hírös várost választotta helyszínül, mégpedig egyöntetűen.

A gyermekolimpiának is nevezett esemény nyitánya gyorsan közeledik, már nincs egy év vissza, hiszen 2020. június 30-ától július 4-ig zajlanak majd a versenyek. Negyven-ötven ország nyolcvan városából várnak 24 fős küldöttségeket (18 fő résztvevőt, 4 edzőt, és 1-1 delegációvezetőt és kísérőt). Csütörtökön Torsten Rasch személyesen is itt volt Kecskeméten, az ICG német elnökét a szlovén alelnök, Igor Topole és a szintén német titkár, Richard Smith is elkísérte. Az apropó pedig nem volt más, mint a szervezet és az önkormányzat közötti rendezői megállapodás ünnepélyes aláírása, amelyet a polgármester és az elnök tett meg. Magasztos szavak hangzottak el a Városháza dísztermében: eszerint Kecskemét vállalja, hogy a fiataloknak szervezett sportversenyen keresztül erősíti az olimpiai mozgalom és a gyermekjátékok eszméit, népszerűsíti a fair play és a barátság szellemiségét, megteremti a barátság és a megértés egyedülálló élményét, biztosítva a nemzetközi egységet valamennyi versenyző és látogató számára. Az önkormányzatnak természetesen az is feladata – hiszen csak így van értelme az egésznek – hogy bevonja a helyi közösségeket a sportünnepbe, ösztönzi a lakosság részvételét szurkolóként és önkéntesként.

Torsten Rasch kiemelte, hogy Kecskemét olyan rendező nagyvárosokhoz csatlakozik, mint Cleveland, Taipei, Jeruzsálem vagy Celje (Magyarországon egyébként már háromszor volt gyermekolimpia, Szombathelyen 1988-ban és 2001-ben is, Sopronban pedig 1996-ban). Az ICG elnöke azt is hangsúlyozta, hogy a 12-15 éves korosztálynak ez a legmagasabb szintű versenyzési lehetőség. Kecskemét a tizenötödik alkalommal fog szerepelni, legelőször 2005-ben a testvérváros Coventry meghívására utazott ki egy csapat a hírös városból, azóta pedig mindig minden évben szerepeltek kecskeméti gyerekek.

Szemereyné Pataki Klaudia és Torsten Rasch
Fotó: Bús Csaba / baon.hu

– Kecskemétnek nagyon jó adottságai és sportlétesítményei vannak, és olyan emberek is vannak itt, akiknek a szíve a gyerekekért dobog, szeretnének valami jót tenni. Hiszem, hogy ha ez mind együtt van, csodálatos játékot tudunk szervezni. Igaz, ez nagyon sok pénzt, munkát és energiát igényel, de megéri – mondta a szervezet elnöke, megköszönve a pályázatot és az együttműködést a polgármesternek.

Ötvenéves múlt

A Nemzetközi Gyermek Játékokat szlovén kezdeményezésre 1968-ban Celjében rendezték meg először. A 12-15 éves résztvevők a sportversenyek mellett kulturális programokon vehetnek részt, így igyekeznek számukra népszerűsíteni a sportot, az egészséges életmódot, az egymás iránti toleranciát, a különböző nemzetek közötti megértést. A nyári játékokat évente tartják, 1500-1600 sportoló részvételével hét–tíz sportágban. A kecskeméti fiatalok is rendszeresen indulnak, és jól is szoktak szerepelni. A rendezvény szellemiségében és külsőségeiben megegyezik a felnőttek nagy világversenyeivel, elismeri és támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is.

Kecskemét mellett szólt a 2017-es döntéskor, hogy a versenyek nagy része egymáshoz rendkívül közeli helyszíneken rendezhető meg (Kecskeméti Fürdő, Messzi István Sportcsarnok, Széktói Stadion, kosárlabda akadémia), ez pedig családiasabbá és közvetlenebbé teszi az eseményt. Több esetben ugyanis világváros adott otthont a játékoknak, ahol a csapatok szétszórva voltak elszállásolva, a sportolóknak a versenyeken kívüli találkozásra alig volt lehetőségük, a rendezvény eltűnt a világvárosi rendezvény- és információ áradatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában