mézes csodák

2019.08.22. 07:00

Mézeskalácsokból nyílt kiállítás Szalkszentmártonban

Papp Zsuzsanna mézeskalácsaiból nyílt kiállítás a szalkszentmártoni művelődési házban. A szemet gyönyörködtető munkákat és alkotójukat Kaszás Veronika mutatta be a közönyégnek.

Gulyás Sándor

– Sokan csak mézeskalácsos Zsuzsiként ismerik a fővárosból hat esztendeje a faluba települt ügyes kezű kézművest. Mézeskalácsos karrierje tulajdonképpen itt kezdődött, egy helyi ismerős biztatására. Élete első mézeskalácsát 2014. január 30-án sütötte meg, ám nem úgy sikerült ahogyan eltervezte. A kudarc nem vette el kedvét és tovább próbálkozott. Folyamatosan csiszolgatta tudását, a mesterfogásokat pedig az internet segítségével sajátította el. Az elismerő szavak, a pozitív visszajelzések megerősítették abban a tudatban, hogy jó úton jár. Kialakított egy saját kuckót, itt rendezte be mézeskalács-rezidenciáját, ahol remekművei készülnek – ismertette meg Papp Zsuzsanna mézeskalácsosságának történetét Kaszás Veronika.

Zsuzsanna kezéből azóta sorra kerülnek ki a míves mézeskalács figurák, szívecskék, asztaldíszek, ajándékok. Karrierje idén egy komoly mérföldkőhöz érkezett. Lajosmizsén a Magyar Grillázs Szövetség tizedik grillázs és mézeskalács majálisán „szamócás” témájú munkája első helyen végzett mézeskalács kategóriában.

– Zsuzsi szinte az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy indul a versenyen. Győztes műve egy hétig készült napi tíz órában. Remekműveinek titka abban rejlik, hogy minden egyes alkotásába belesüti szívének, lelkének egy-egy darabját, amitől még nagyszerűbbé, egyedibbé válnak mézeskalácsai – fűzte hozzá Kaszás Veronika.

 

Ezek is érdekelhetik