Ágasegyháza

2019.04.11. 20:00

Kiállták a próbát az ifjú katasztrófavédők

Hagyományosan Ágasegyházán rendezték meg csütörtökön a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny megyei döntőjét, ahol 13 csapatból kettő jutott az országos döntőbe.

Horváth Péter

Huszonhetedik alkalommal rendezték meg csütörtökön a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny megyei fordulóját az ágasegyházi bunkernél. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság raktárbázisán megrendezett 12 állomásból álló verseny felmenő rendszerű, a megyei forduló felkészítés az országos megméretésre. Az idei eseményre 12 négyfős, a korábbi helyi fordulóban győztes csapat érkezett a megye általános- és középiskoláiból és egy vendégcsapat a szerbiai Bajmokról. A feladatok a tűzoltóság, az iparbiztonság és a polgári védelem szakterületeit ölelték fel.

Az elméleti versenyszám a polgári védelem területét érintette, melyben egy feltételezett gátszakadás helyét és az elárasztott, kitelepítendő területet kellett meghatározniuk a versenyzőknek egy térképen. A gyakorlati feladatok között volt szelektív hulladékgyűjtés, az árvízvédelmi gyakorlat keretében szimulált gátrepedés köré kellett a maguk által megtöltött homokzsákokat elhelyezni. A baleseti bejelentés versenyszámában egy veszélyes anyagot szállító teherautó balesetét kellett szakszerűen telefonon bejelenteni. Külön állomás volt a csomókötés és a tűzoltás porral oltóval, a szókirakó és a kitelepülő csomag összeállítása. A precizitást is próbára tették, amikor a tömlőből előtörő vízsugárral kellett célba lőniük a versenyzőknek. Az elsősegélynyújtás során fel kellett ismerni a sérüléseket és szakszerűen el kellett látni a sérültet. A bírálók a végrehajtás pontossága mellett a teljesítés idejét is értékelték. A versenyen 10 perc állt a csapatok rendelkezésére, hogy teljesítsék az adott feladatot.

Kovács Andrea, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a verseny célja, hogy a fiatalok a felkészülés során tanultakat a való életben is tudják hasznosítani, például egy káreseménynél ne essenek pánikba és használható bejelentést tegyenek, vagy megakadályozzák egy kezdeti tűz tovább terjedését, s magatartásukkal példát mutassanak mások számára is egy váratlan helyzetben. A feladatokat úgy alakították ki, hogy emelje a fiatalok katasztrófavédelmi és általános rendvédelmi tudásszintjét.

Megtudtuk, hogy több diák visszajáró résztvevője a versenynek. Ilyen fiatalok alkotják a lajosmizsei középiskolás csapatot. Radva Erzsébet, Vér Anikó, Zsigó Bence és Rigó Márk harmadik versenyüket teljesítették idén. A visszatérés oka nagyon prózai: – Szeretjük csinálni – mondta a négy fiatal egyszerre, mintha csak előre megbeszélték volna. Látszik, hogy összeszokott csapat. – Nagyon érdekesek a feladatok és érdekel a szakma is – tette még hozzá Márk.

A fiatalok számára nagyon fontos a verseny és egyhangúan szeretik mind a felkészülési időszak, mind a versenyek családias hangulatát. – Az a legjobb része, amikor megtörtént az eredményhirdetés és érezzük, hogy büszkék a felkészítőink – nyilatkozták.

Az általános iskolai kategóriában a Bajaszentistváni Általános Iskola 100-a-sok csapata, a középiskolások közt a kiskunfélegyházi Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium versenyzői győzedelmeskedtek. Az országos döntőt április 27-én tartják Budapesten.

Többen is katasztrófavédők lennének

A csapat minden hétvégén gyakorol, de a verseny közeledtével naponta találkoznak a lajosmizsei tűzoltóságon, vagy KRESZ órán vesznek részt, esetleg a kecskeméti mentőállomáson készülnek az elsősegély gyakorlatra. A későbbiekben Márk és Anikó is a Katasztrófavédelem kötelékében képzelik el jövőjüket, Bence pedig a lajosmizsei önkénteseket erősítené.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában