Kecskemét

2019.01.10. 11:30

Jó ütemben halad az aluljáró átalakítása, hétfőtől megnyitják a buszok előtt

Az ütemtervnek megfelelően halad a kecskeméti aluljárónál az építkezés. Hétfőtől a buszokat már át is engedik felváltva, egy sávon, az autósoknak, motorosoknak viszont március közepéig továbbra is tilos a behajtás.

Hraskó István

A helyi járatú autóbuszok hétfőtől már behajthatnak az aluljáróba

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

November 19-étől van teljes szélességében lezárva az aluljáró Kecskeméten. A Colas Út Zrt. akkor azt közölte, a buszok előtt várhatóan január 14-én tudják újra megnyitni, és ezt a határidőt a kivitelező tartja is, hétfőtől a cég már biztosítja a buszok áthaladását, felváltva, egy sávon. A többi jármű viszont csak március közepétől használhatja az aluljárót.

Láda Pétertől, a Colas építésvezetőjétől megtudtuk, a teljes lezárásra az úgynevezett résfal és JET-fal építése miatt volt szükség. Ekkor töltötték fel zúzott kővel szinte teljesen az aluljáró nagykörút felé eső felét, hogy a nagyméretű gép vízszintes felületen tudjon dolgozni. A résfal elkészült, most következik az aluljáró támfalának lebontása és az új megépítése.

Az 1,2 milliárd forint költségű turbókörforgalom beruházásnak talán kevésbé látványos, viszont ugyancsak fontos részei a közműkiváltások. Azokból jó párat meg kell valósítani a csomópontban. Ahogy korábban Bartók Szabolcs, a kivitelező Colas Út Zrt. termelési főmérnöke fogalmazott: gyakorlatilag az építési területen minden négyzetmétert érintenek a munkálatok. Például nagy átmérőjű csapadékvíz-elvezető főgyűjtő épül a Kuruc körúton és a volt KTE-pálya melletti szervizúton, kiváltják a Szolnoki úti csapadékcsatornákat, a távközlési létesítményeket, ivóvíz-nyomóvezetékeket. Emellett szennyvízcsatornát építenek a Kuruc körúton, és elvégzik a közvilágítás korrekcióját is, de meg kell oldani a burkolat felületére hulló csapadékvíz elvezetését is, illetve újratelepíteni a jelzőlámparendszert.

Láda Péter elmondta, az autósok behajtását tábla fogja tiltani. Az önkormányzat is hangsúlyozta, hogy hétfőtől csak a buszok mehetnek le az aluljáróba.

Az építkezés miatt más útvonalra terelt buszjáratok a hétfői üzemkezdettől újra az eredeti útvonalukon, „Kecskemét, aluljáró” autóbusz-megállóhely érintésével közlekednek – közölte a DAKK Zrt. megkeresésünkre, hozzátéve: a 12-est és 18-ast helyettesítő ideiglenes 182-es jelzésű járat megszűnik.

Az autósok, motorosok majd csak március közepétől használhatják az utat
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Az építkezés további ütemezése

– Március 15-ig építik meg a csapadékvíz-főgyűjtőt, ivóvízvezetéket, a szennyvízhálózatot, elbontják a meglévő támfalat és megépítik az újat. Indul a csomópont kivitelezése, járda, kerékpárút aszfaltozása.

– Március 15-től június 30-ig már minden járműnek biztosított lesz a közlekedés az aluljáróban, és csak a Kuruc körút lesz szakaszosan lezárva. Ekkor fejeződik be a csapadékvíz-főgyűjtő építése a Kuruc körúton, és építik át a trafóállomást.

– A június 30-tól november 15-ig tartó ütem során alakítják ki a körforgalmat, és fejezik be a közműépítési munkálatokat, ekkor már csak szakaszos forgalomkorlátozás lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában