Baja

2019.01.24. 11:11

A hideg, a madarak és a rágcsálók ellen is védik a méheket

A tél folyamán akár 30–40 százalékos állományvesztést is elszenvedhetnek a méhészek, ami meghaladhatja a korábbi időszakokban tapasztalt veszteségek mértékét.

Kubatovics Tamás

A mézes reggelikkel közel 16 ezer gyermeket kínáltak meg a megyében a méhészek

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kubatovics Tamás

– Lesújtó állapotban vagyunk, nincsenek jó kilátások – fogalmazott érdeklődésünkre Gégény Benjamin, a Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület elnöke.

A szakember szerint a tél folyamán akár 30–40 százalékos állományvesztést is elszenvedhetnek a méhészek, ami meghaladhatja a korábbi időszakokban tapasztalt veszteségek mértékét. Az állomány újratermeléséhez terméskiesés szükséges, ez a méz mennyiségének rovására megy. Jelenleg a méhek számára a nyugalom biztosítása a legfontosabb, a konténereket, kaptárakat a rágcsálók és nagyobb hótakaró esetén a madarak ellen kell védeni. A jelenlegi hőmérséklet még nem okoz gondot, de a legyengült állományban a mínusz 20 fokos hideg már komoly pusztítást végezne, ami tovább nehezítené a méhészek helyzetét.

A mézes reggelikkel közel 16 ezer gyermeket kínáltak meg a megyében a méhészek
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

Még nem sikerült kideríteni, hogy mi okozta a tavalyi tömeges elhullásokat, csak találgatnak a szakemberek. A repcén kezdődött a gond, ami a napraforgón kiteljesedett, sok minden együttes hatása is vezethetett a rejtélyesnek minősített pusztulásokhoz. Egyelőre annyit értek el a méhészek, hogy idén a repce- és a napraforgó-kultúráknál letiltották a csávázószert.

A hazai mézfogyasztás érdekében tett akciókról szólva Gégény Benjamin elmondta: országszerte 1011 helyszínen 165 ezer gyerekhez jutottak el az Agrármarketing Centrum, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrárkamara együttműködésének köszönhetően. Ez jelentős növekedés az előző évi 100 ezer főhöz képest. Bács-Kiskun megyében a Mézes reggelivel 71 intézményben 15800 gyerek jutott mézhez, ezzel a méz előnyös tulajdonságainak ismertetése mellett saját leendő vásárlóikat is igyekeznek kinevelni, a hazai fogyasztás nyugat-európai szintre emelése esetén ugyanis nem lenne exportkényszerben a magyar méhészet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában