Kalocsa

2018.12.14. 12:07

Már ültetik a fákat a Csajdakertben

Hamarosan megváltozik az ikonikus csajdakerti sétány arculata: az öreg akácokat kivágják és platánokat ültetnek helyettük. A munkák már elkezdődtek.

Gábor János

A platánok méretes földlabdával kerülnek a helyükre

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Az ősszel elrendelt munka tulajdonképpen egy évekig tartó fásítás első üteme. Végül az egész parkban felfrissítik az állományt, legalábbis ezt tervezi az önkormányzat. A látványos akácos­út idős, beteg fái – sok más kalocsai lomboshoz hasonlóan – évek óta várják elkerülhetetlen sorsukat: az utóbbi hetekben harmincat vágtak ki közülük, hétfőn pedig elkezdődött az újraültetés, platánfákkal.

Fotó: Gábor János

A japánakácokat két hete vágták ki, utána gondosan feldolgozták a lombkoronákat, feldarabolták a törzseket – amelyek ottjártunkkor még elszállításra vártak –, miközben az önkormányzati Parkgondozó Kft. munkatársai már az ültetéssel voltak elfoglalva. A kivágottakkal megegyező számú, körülbelül 2–3 méter magas platánfacsemeték földlabdáit helyezték el.

– Ezzel már valamennyire frissítettük a Csajdakert faállományát. Az új platánsor, egy gyors növekedéssel, jól be fogja tölteni a most tapasztalható űrt – nyugtázta Boromisza Viktor, a munkát elrendelő városüzemeltetési és -fejlesztési osztály vezetője. – Úgy gondolom, hogy indokolt beavatkozás volt, amit remélem, a következő években is tudunk folytatni, hiszen aki a Csajdakertet járja, láthatja, hogy nemcsak a fő sétányok mentén, hanem a park egész területén nagy számban találhatóak elöregedett fák – foglalta össze.

Fotó: Gábor János

A teljes faállományt lecserélik

A cél a teljes állomány ritkítása és ezzel együtt visszapótlása a hosszú távú fenntarthatóság érdekében, szögezte le Boromisza Viktor. Azt is megjegyezte, hogy természetesen nem egyszerre végzik majd el a munkálatokat, hanem lassan ütemezve. Évente körülbelül 20–30 fa kivágását, majd újak ültetését tervezik, egészen addig, ameddig körbe nem érnek a Csajdakert egész területén.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában