kecskemét

2018.10.18. 20:00

Amerika napot tartottak a Katedra Középiskolában (videó)

Amerika Napot tartottak csütörtökön a Katedra Középiskolában, melyet az intézmény az EMMI és az Amerikai Nagykövetség közös pályázata elnyerésével szervezett diákjai részére. Az eseménynek a Neumann János Egyetem sportközpontja és sportpályája adott otthont, de a Katedra Középiskola termeiben is számos program várta a fiatalokat.

Horváth Péter

Az eseményen Finta Zita kancellár köszöntötte a diákokat és tájékoztatót tartott az egyetem képzéseiről.

A nap központi témáját a tolerancia adta, melyről a nagykövetség diplomatája, Jonathon Porter tartott előadást a diákoknak angol nyelven, majd kérdezz-felelek formájában tudhattak meg többet az előadóról és az amerikai életről.

A fiatalok és a vendégek érdekfeszítő előadást hallgathattak meg a negyedik ipari forradalomról, majd Ittzés Tamástól és Bulyáki Ákostól a zenetörténet ragtime-tól a swingig ívelő szakaszát ismerhették meg. Az előadások mellett süteményeket kóstolhattak a résztvevők és megtekinthették a középiskola művészeti osztályainak amerikai parafrázis kiállítását. Az egyetem sportpályáján amerikai foci bemutatót tartottak, melynek csapatkapitányát mint hajdani rögbis és máig aktív sportember fekvőtámasz versenyre hívta Jonathon Porter.

A diplomata lapunknak elmondta, hogy három hónapja tartózkodik Magyarországon mint az Amerikai Nagykövetség munkatársa. Munkáját főként humánpolitikai területen végzi. A nagykövetség munkatársa elmondta, hogy az iskola tanulói által választott tolerancia kérdése nagyszerű és különösen aktuális manapság. Véleménye szerint folyamatos párbeszédet kell folytatnunk a toleranciáról, mely elősegíti egymás elfogadását. Tapasztalata szerint a magyarok nagyon toleránsak, saját életében úgy látja, hogy rendkívüli elfogadást tanúsítanak irányába és nagyon sokat segítenek a nyelvi különbségek áthidalásában és a mindennapi élet apró dolgaiban. Hozzátette, hogy ritkán találkoznak a magyarok afroamerikaival és kíváncsian, néha kis zavarral viszonyulnak hozzá, de általában hamar megnyugtatja őket, hogy mindketten emberi lények, s a bőrszínnek nincs szerepe abban, hogy megértően forduljanak egymás felé.

A diplomata hangsúlyozta, hogy a tolerancia nem egyenlő az elfogadással, de egymásból fakadó, egymásra épülő emberi hozzáállás, ahol a cél a toleranciából átlépni az elfogadás állapotába, például egy kisebbség esetén.

Jonathon Porter Afganisztánt és Irakot is megjárt katona. Ottani tapasztalatait nagyon keménynek, de egyben varázslatosnak írta le. Mint mondta volt alkalma helyiekkel egy asztalnál ülni, velük teázni és megérteni kultúrájukat, az ő igényeiket. Elmondta, hogy mind Afganisztánban, mind Irakban boldogan fogadták az Egyesült Államok jelenlétét, mely nyomán napjainkban is zajlik az országok újraépítése.

Megtudtuk tőle azt is, hogy egy déli államból, Alabamából, Opelika városából származik. A déli államok hírhedtek voltak a fekete lakosságot érintő megkülönböztetéstől, azonban ez nagyrészt már a múlté, noha időnként előfordulnak még ilyen jellegű esetek. Mint mondta, az alabamai szemlélet folyamatosan jó irányba fejlődik és felnőtt egy a kisebbséget teljesen elfogadó generáció.

Az amerikai diplomata imádja a magyar ételeket, kedvence a sajtos-tejfölös lángos, amit néha paradicsommal fogyaszt.

Jonathon Porter azt javasolja, hogy a személyes elfogadás képességének fejlesztése érdekében minél többet utazzunk, mert azzal kilépünk a komfortzónánkból és új kultúrákat ismerhetünk meg. Ez pedig kulcsot jelent ahhoz, hogy kifejlődjön az elfogadás az emberiség szívében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában